vineri, 27 februarie 2015

Luminita de la capatul tunelului !

Cu putin timp inainte de protestele anuntate de catre structurile sindicale reprezentative la nivelul sistemului penitenciar, se pare ca a rasarit o luminita mult asteptata la capatul unui tunel tinut in bezna de mai bine de 5 ani de catre "responsabilii" nostri conducatori. Firava luminita vine dinspre ministrul justitiei care a emis doua ordine cu aplicabilitate in penitenciare, respectiv OMJ care reglementeaza majorarea cu 75% pentru munca prestata in zilele de sambata si  duminica si OMJ pentru acordarea sporului de 50% pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie.

In scurt timp se va emite si OMJ care reglementeaza plafonul pentru plata lentitelor. 

In acest sens, sindicatele reprezentative au decis sa amane protestul cu o saptamana, timp in care vor avea loc intalniri pe subiectul aplicarii ordinelor de ministru in mod unitar, ANP trebuind sa-si asume un punct de vedere in acest sens. Altfel, exista riscul interpretarii eronate si neacordarii drepturilor prevazute de ordinele care tocmai au fost emise, in special ordinul care reglementeaza majorarea cu 75% pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica. In cazul in care ANP nu-si va asuma un punct de vedere pe care sa-l transmita in toate unitatile penitenciare, structurile sindicale reprezentative vor continua demersul protestelor. 

Va vom tine la curent cu actiunile ulterioare avand in vedere ca pe lista de prioritati sunt mult mai multe probleme decat cele trei ordine de ministru aduse in discutie. Problematica orelor suplimentare restante si necompensate cu timp liber, restantele inregistrate la concediul aferent anului 2014, aspecte legate de lipsa acuta de personal precum si alte aspecte care deturneaza ideea de munca decenta, sunt deziderate la care nu renuntam cu usurinta.

4 comentarii:

  1. un pas inainte. felicitari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim. Tinem aproape cu toate revendicarile enuntate in nota de protest !

      Ștergere
  2. Inca o dovada ca sindicatul are un cuvant de spus.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acesta este articolul care reglementeaza plata amajorarii cu 75%:

    Art. 3 - (1) Majorarea se acordă pentru personalul prevăzut la art. 2, inclusiv pentru cei care lucrează în ture, care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal, respectiv sâmbăta și duminica, precum şi în zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, cu respectarea obligatorie a planificărilor de prezență întocmite de unitate.
    (2) Baza de calcul a majorării o reprezintă salariul de bază prevăzut de legislaţia în vigoare la data de 31 decembrie 2009.
    (3) Majorarea se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, indiferent dacă acest interval de timp reprezintă concomitent şi muncă suplimentară, determinându-se pe baza raportului dintre baza de calcul şi durata normală a timpului de lucru din luna în care s-au desfăşurat activităţile.
    (4) Majorarea se plăteşte prin adăugare la drepturile salariale cuvenite în luna pentru care se efectuează plata.

    RăspundețiȘtergere