luni, 2 martie 2015

Adresa comuna SNLP - FSANP !

Sursa: www.snlp.ro

Avem ordin! Mitingul se amana

4Adresa comuna SNLP-FSANP - se depune pe data de 02.03.2015 (Nr: 255/SNLP-20/FSANP)

Catre
Ministrul Justitiei, domnul Robert-Marius CAZANCIUC

Spre stiinta
Directorului general al ANP, domnul Catalin Claudiu BEJAN

Stimate domnule ministru

Va aducem la cunostinta faptul ca Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) amana pentru o saptamana mitingul de protest planificat in fata sediului Ministerului Justitiei din Bucuresti pentru data de 4 martie 2015. In acest sens vor fi notificate autoritatile competente.

Decizia de amanare a actiunilor are ca motiv faptul ca o parte dintre revendicarile sindicale au fost solutionate prin semnarea de catre ordonatorul principal de credite a ordinelor privind acordarea majorarilor salariale de 50% si de 75% pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie, respectiv pentru plata orelor de munca prestate in zile de repaus saptamanal, de sarbatoare legala si in alte zile in care conform legii nu se lucreaza.

Decizia de mentinere a intentiilor de organizare a unor actiuni de protest este motivata in principal de riscul privind interpretarea si aplicarea neunitara a OMJ care stabileste plata majorarii de 75%  cu referire stricta la repausul saptamanal legal, cu rezultatul posibil al neacordarii majorarii salariale pentru orele prestate in zilele de sambata si duminica de catre salariatii care muncesc in schimburi.

Riscul interpretarii neunitare este generat de includerea in text a sintagmei repaus saptamanal care genereaza diferente in reglementarea dreptului prevazut de Legea nr. 183/2014 si de OUG nr. 83/2014, la nivelul institutiilor din structura de aparare nationala, siguranta nationala si ordine publica. In acest sens mentionam faptul ca la nivel Ministerului Afacerilor Interne precum si al altor institutii publice din structura au fost aprobate deja prevederi care stabilesc clar plata majorarii salariale pentru munca in zilele de sambata si duminica indiferent de programul de lucru, realizandu-se inclusiv plati pentru munca prestata in respectivele conditii.

Desi in acceptiunea sindicatelor interpretarea prevederilor nu poate fi decat una singura, clara si neechivoca, discutiile purtate deja cu o parte dintre juristii si managerii din sistemul penitenciar indica interpretari diferite ale prevederilor aprobate, majoritatea orientate pe aceeasi linie, contrara spiritului legii si al normelor subsecvente, din punctul nostru de vedere, dar similara interpretarii date materiei de o parte dintre specialistii din cadrul MJ, anterior semnarii ordinului, in cadrul intalniri MJ/ANP/sindicate.

In cazul in care in urma intalnirilor stabilite deja cu directorul general al ANP (incepand cu data de 3 martie 2015) sau escaladate la nivel MJ (daca va fi necesar), se va conveni asupra unor modalitati prin care sa se asigure aplicarea corecta si unitara a noilor prevederi in sensul platii efective a majorarii salariale tuturor salariatilor care muncesc in zilele de sambata si duminica, indiferent de criticile aduse textului ordinului de catre sindicate, precum si de forma acestor modalitati (decizie, nota de interpretare, acord etc), SNLP si FSANP vor lua decizii privind incetarea actiunilor de protest. 

Un demers relevant in directia realizarii dezideratului susmentionat in planul aplicabilitatii normelor, este cel care vizeaza modificarea Deciziei directorului general ANP nr. 569/2012  act care reglementeaza pontarea si compensarea tipurilor de munca prestata de salariatii din sistemul administratiei penitenciare. Modificarea urgenta a deciziei mentionate se impune ca efect al modificarii cadrului normativ, in scopul armonizarii cu acesta si al unei corecte reglementari la nivel de metodologie cuprinsa in acte cu caracter administrativ si normativ de nivel tertiar. SNLP-FSANP vor inainta propuneri concrete in acest sens.

Privitor la revendicarile din lista cuprinsa in Nota de protest transmisa in pregatirea mitingului din data de 4 martie 2015, care reprezinta un extras din multitudinea de probleme cu care se confrunta personalul din sistemul penitenciar, SNLP-FSANP solicita intrunirea Comisiei mixte constituite la nivel MJ in vederea dezbaterii si identificarii de solutii urgente, cu mentiunea ca sindicatele vor participa la lucrarile comisiei cu echipe formate din cate trei persoane avand calitatea de reprezentanti alesi in organele de conducere ale SNLP-FSANP.

Totodata apreciem ca oportuna participarea ministrului justitiei cel putin la etapa concluziilor care se vor pune in cadrul comisiei susmentionate, avand in vedere faptul ca intentionam sa supunem dezbaterii in principal problema compensarii muncii, a vulnerabilizarii personalului prin supraincarcare cu sarcini cauzata de lipsa de resurse umane, precum si probleme care vizeaza emiterea unor acte normative, in special modificarea statutului special al personalului din penitenciare.

Stefan Teoroc, presedinte SNLP/PUBLISIND
Florin Schiopu, presedinte FSANP

Un comentariu:

  1. Demersurile sindicale au starnit si reactii prin presa:

    http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/254263/2015/CULMEA-lipsei-de-personal-PAZA-puscariilor-asigurata-de-DE-INU-I

    RăspundețiȘtergere