luni, 16 martie 2015

Info penitenciar !

Pe parcursul săptămânii trecute, abordările membrilor cu referire la subiectul protestelor ce urmau a fi organizate de către structurile sindicale reprezentative au fost unele picante, altele mai domoale sau inexistente. Funcţie de interesul sau nivelul de implicare al fiecăruia.

Cu fiecare ocazie, am detaliat motivele pentru care s-a renunţat la o astfel de acţiune sindicală şi am asigurat membrii că-i voi informa cu celeritate vis-a-vis de eforturile reprezentanţilor sindicali de a menţine "vii" toate revendicările din ultima notă de protest.

Cu puţin timp în urmă, vicepreşedintele SNLP, Adrian NEAGOE, ne-a transmis o serie de informări cu privire la activitatea din săptămâna ce tocmai a trecut:

"1. Legea 293/2004 - au fost analizate toate propunerile de modificare venite din partea directorilor de unități. Următorul pas: finalizare discuție cu conducerea ANP (inclusiv pe modificările aduse de MJ) - saptamana aceasta marti sau miercuri. 

2. Decizia 569 - am participat împreună cu Florin Stoica. Au fost analizate toate propunerile primite de la unități, majoritatea fiind de acord cu forma trimisă spre consultare. Forma finala va fi cea convenita initial cu sindicatele si transmisa unitatilor cu o mica precizare la legislatia specifica platii salariilor bugetare pe anul 2015. După finisarea de către DCEAN vom primi și da mai departe forma finală. 

3. Aplicare 100 de lei: DCEAN va trimite în unități o adresă, astăzi sau luni în care se va menționa personalul care primește și se va solicita calcularea sumelor: tot personalul din spitale iar din celelalte unități doar personalul medical (MJ și-a însușit doar punctul de vedere al Finanțelor). Deși inițial s-a vorbit și de personalul de reintegrare (există și pct de vedere al M Muncii) recomandarea MJ ii exceptează. Pentru aceștia singura soluție va fi acțiunea în instanță. 

4. Prevederea din Regulamentul de aplicare al Legii de Executare a Pedepselor referitor la telefoane mobile personale. În urma intervenției sindicatelor ANP a solicitat la MJ ca această prevedere să intre în vigoare din 2017, fiind necesar timp pentru a găsi o soluție. SNLP a solicitat sindicatelor partenere din Europa o descriere a modului cum se procedează în sistemele proprii. 

5. Standarde unităti: s-au finalizat proiectele de standarde pentru penitenciare uși închise/uși deschise și au fost trimise în unități pentru analiză și puncte de vedere. S-a făcut recomdarea clară de a fi dezbătute cu reprezentanții organizațiilor sindicale. "



2 comentarii:

  1. Din cate se vede comunicarea Sindicat-ANP-MJ a intrat pe un fagas norma. Ma intreb totusi de ce a durat asa de mult si ce i-a facut sa le vina mintea la cap si sa lucrez pentru oameni (ANP MJ ma refer). e un lucru bun, totusi, ca raspund corect solicitarilor oamenilor. Trebuie sa fim cu totii alataturi de sindicat sa sa-i sprijim mereu pentru ca forta lor suntem noi. Dar trebuie sa intelegem ca-i putem ajuta doar cu critici constructive si nu cu aberatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmmm, am dubii cand citesc astfel de mesaje :)
    In cea mai mare parte de cand ne-am asumat reprezentarea sindicala, am fost obisnuiti cu expresii :"Ce face sindicatul pentru mine"? , "Sindicatul nu face nimic", "Sindicatul e pentru lideri, nu-i intereseaza de nimic", etc.
    Multumim de aprecieri. Suntem constienti ca poate nu suntem chiar cei mai buni insa va asigur ca pentru unii, munca de sindicat a ajuns sa fie un mod de viata.
    Sa stiti ca suntem dispusi sa ne confruntam si cu criticile cat timp ele nu implica atacuri la persoana sau lucruri ce sar din schema bunului simt.

    RăspundețiȘtergere