joi, 26 martie 2015

Majorările în ochii ANP !

Sursa: www.snlp.ro

ANP (despre majorari): Aveti putintica rabdare!

o-scrisoare-pierduta-105880lPrecum in celebra piesa a lui Caragiale, "O scrisoare pierduta", se cere putintica rabdare fara insa a exista un mesaj clar sau informari privind demersurile si perspectivele. Ne referim bineinteles la obligatia si totodata angajamentul ANP de plata a majorarilor salariale de 50%, 75% si 100 lei, precum si a restantelor la echipamentul pentru anul 2014, drepturi cu privire la care ANP a anuntat doar o plata partiala avand in vedere problemele bugetare.

Ultimele demersuri sindicale facute pentru a urgenta semnarea ordinelor privind plata majorarilor, se pare ca au deranjat foarte tare desi nimeni nu a strigat (inca) lozinci si demisii sub geamurile ordonatorilor de credite si nici nu a generat perturbari (legale) ale activitatii din sistem. Finantele au certat Justitia pentru ca nu-si rezolva problemele cu proprii salariati si pentru ca sindicalistii au blocat faxurile ministeriale cu note de protest. ANP reproseaza sindicatelor agresivitatea si se ermetizeaza in loc sa comunice. Ministerul Justitiei nu mai dialogheaza cu sindicatele decat oficial si in termen.

Sindicatele par sa fie cel mai la indemana vinovat pentru toate desi in mod clar au procedat corect facand front comun si uzand de toate mijloacele pentru rezolvarea problemelor exclusiv salariale ale personalului, mijloace care inca nu au fost epuizate. Dialogul normal incepe sa fie sanctionat de membrii sindicali satui de promisiuni si negocieri, agresivitatea sindicala este rasplatita de ministere cu strategii de izolare, cateva voci virtuale mai mult sau mai putin sincere sau sindicale arata dezinteres fata de sindicate sau proteste... Si iata cum un an care ar fi trebuit sa aduca lucruri bune, buget crescut, echilibru, reparatii morale si respect profesional, pana in prezent nu a adus decat stres si agresivitate, sindicatele fiind din ce in ce mai mult impinse spre masuri extreme care dupa ce vor fi pornite, garantam ca vor fi duse pana la capat pentru rezolvarea tuturor celor 75 de puncte din lista noastra! 


Nu au fost declansate inca noi actiuni de protest din doua motive. Primul vizeaza demersurile pe care aflam cu greu ca le-ar face Ministerul Justitiei pentru identificare de fonduri si al doilea este legat de necesitatea adoptarii unor decizii de catre organele de conducere ale celor doua structuri sindicale din sistemul penitenciar privind organizarea unor actiuni comune. Odata adoptate aceste decizii, va fi imposibil sa mai intervina amanari sau suspendari de actiuni. ANP ne cere rabdare dar noi nu putem cere asta membrilor. Oamenii vor certitudini si respectarea legii, nimic mai mult, nimic mai putin. Nu vor decat banii care li se cuvin. Iar sindicatele nu pot raspunde cerand rabdare, cat timp nu a fost pus la dispozitie niciun document, nicio dovada sau nici macar o informare clara cu privire la un demers concret.

Aflam ca au fost aprobate fonduri pentru conditiile de detentie/munca, pentru constructia unor penitenciare, ca sunt sume alocate din Fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului. In schimb in raport cu proprii salariati se transmite ca bugetul nu le poate acoperi toate drepturile salariale stabilite prin lege. Penibil si totodata frustrant. Cu atat mai frustrant cu cat in loc de informari primim citate din Caragiale. Macar Trahanache incerca sa spuna ceva.

Ca tehnici de corectare a situatiei, evitand termenii prea tehnici, am informat deja ca s-a solicitat de la nivel MJ modificarea trimestrializarii actuale a bugetului care a generat o diminuare in primele doua trimestre ale anului. In cazul in care aceasta solicitare se va aproba, problemele probabil ca se vor rezolva insa nu stim in ce masura pentru ca repetam, nu avem acces la documente. In afara acestei proceduri mai exista o posibilitate pe care in prezent se pare ca MJ o analizeaza, respectiv realizarea unor transferuri bugetare catre ANP in cazul in care in bugetul ordonatorului principal vor fi identificate sume necheltuite in trim. I. Acest lucru este posibil cu decizia MJ si aprobarea MFP. Nici cu privire la aceasta operatiune nu avem informatii concrete. In cazul in care pana la sfarsitul acestei saptamani nu se clarifica perspectivele in sensul dorit de salariatii reprezentati prin sindicate si impus de lege, saptamana urmatoare vor fi adoptate deciziile privind declansarea de actiuni sindicale in tot sistemul penitenciar, blocarea faxurilor din ministere si Guvern precum si mitingul din Bucuresti fiind doar niste etape.
Pentru a obtine mai multe date, au fost depuse solicitari pentru:

2 comentarii:

  1. cei de la MF nu vor aproba nimic, adica remutarea sumelor, pentru ca Ponta vrea sa acada TVA spre sfarsitul anului si atunci vrea mai multi bani la buget sa acopere eventuale scaderi de incasari. Un Catavencu ipocrit, Ponta care la tv ne spune ca sunt bani pentru scaderea tva-ului dar isi bate joc de noi, ne refuza plata muncii noastre cinstite. Cu banii nostri scazi TVA-ul Ponta?RUSINE PONTA, MF, MJ, ANP!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Faza cu TVA-ul e interesanta. Tot posibilul sa ai dreptate in privinta asta.
    Problema MF-ului in situatia neaprobari sumelor ce ne trebuiesc platite, va fi complicata. Acum este momentul nostru de cotitura ca si sindicate. Iar de luni cred ca va prea tarziu pentru administratie sa mai tina in frau actiunile legale de protest. Si vom merge pana la capat. Presupun ca v-ati ars odata in 2010 sa mai stam sa protestam pe facebook sau in fata televizorului... Si daca Ponta considera ca apuca cai basesciene, sa o faca ! Din 2010 ne-am mai maturizat si noi. Pinguinul in niciun caz nu se va mai dansa.

    RăspundețiȘtergere