joi, 4 iunie 2015

Vouchere de vacanţă şi pentru lucrătorii din penitenciare !

art cops on the beach Sursa: www.snlp.ro

Vouchere si pentru noi. Lege adoptata astazi

 "Românii pot primi VOUCHERE DE VACANŢĂ de până la 6.300 de lei. Decizia a fost luată în Parlament. Toţi angajaţii, atât de la stat, cât şi de la privat, pot primi vouchere de vacanţă. Decizia a fost luată în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, iar proiectul va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit legii, angajatorii pot oferi vouchere de vacanţă de până la 6.300 de lei, bani pe care şi-i va deduce din impozit.

Camera Deputaţilor a decis, pe data de 3 iunie 2015, ca angajaţii pot primi vouchere de vacanţă, într-un cuantum de maximum şase salarii minime pe economie. Cum salariul minim va crește la 1.050 lei de la 1 iulie, voucherele de concediu acordate nominal pot ajunge la 6.300 de lei. Deputaţii au adoptat în acest sens, cu 303 voturi „pentru” şi 12 abţineri, legea care aproba si modifică Ordonanţa de urgenţă 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă. Reglementările aprobate de către deputaţi vor fi aplicate în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Astfel, indiferent că lucrează la stat sau la privat, din această vară, toţi angajaţii pot beneficia de vouchere de vacanţă, suma urmând să fie dedusă mai apoi din impozitele şi taxele angajatorilor. Angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de primă de vacanţă, pe care angajatorul le acordă în urma negocierii, iar în sistemul public, în urma unui amendament adoptat, vor beneficia doar de vouchere de vacanţă nu şi de bani sau prime de vacanţă.

Potrivit prevederilor legii, într-un an calendaristic, angajaţii au dreptul o singură dată la vouchere de vacanţă şi nu vor mai primi şi prime pentru concediu sau alţi bani pentru biletele de odihnă. Aleşii au introdus şi niste condiţii. Tichetele pot fi folosite doar în ţară şi vor fi nominale. Proiectul de lege, adoptat miercuri, introduce un nou instrument – voucherul de vacanţă pe suport electronic. Atât voucherele de vacanţă pe suport electronic, cât și voucherele de vacanţă pe suport de hârtie, vor fi utilizate doar în unități turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism.

Sistemul voucherului de vacanţă, indiferent de suportul pe care este emis, păstrează facilităţile fiscale oferite angajatorilor (deductibilitate şi scutirea de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale). În plus, emiterea voucherelor de vacanţă rămâne sub controlul Ministerului Finanţelor şi va permite intrarea pe piaţă a oricărui actor care respectă condiţiile.

Parlamentarii au mai votat o lege a tichetelor de vacanță încă de anul trecut, dar ea nu se aplică nici până azi. Mai exact, potrivit reglementarilor aplicabile de la jumatatea anului trecut, angajatii din mediul privat si cei din sectorul bugetar vor primi in locul tichetelor de vacanta vouchere de vacanta in valoare de maximum sase salarii minime brute. Noile tichete vor fi emise numai in sistem online, incepand din 1 ianuarie 2015, se arata intr-un act normativ publicat in 2014. Potrivit Legii nr. 94/2014 pentru aprobarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, care a intrat in vigoare pe 6 iulie, tichetele de vacanta acordate angajatilor din sectorul privat si bugetarilor se inlocuiesc cu vouchere de vacanta." (sursa: www.romaniatv.tv.net

***
"Toţi angajaţii care au contract de muncă vor primi vouchere de vacanță, începând cu jumătatea lunii iulie. Este vorba de aproape 6 milioane de salariați. Banii alocaţi de statul român se vor întoarce în turismul autohton, tichetele fiind acordate exclusiv pentru vacanţele în ţară.
Legea voucherelor de vacanţă a fost votată ieri de Camera Deputaţilor şi ar putea fi aplicata de la jumatatea lunii iulie. Prin acest bonus, angajatorii vor fi scutiţi de impozite, iar statul român câştigă prin infuzia de capital în industria turismului românesc. „Avem un număr de 5.300.000 de angajaţi care au contract de muncă, la care se vor adăuga aproximativ 600.000 de funcţionari publici. Dacă numai 10% din cei aproape 6 milioane de angajaţi ar putea beneficia de vouchere de vacanţă în valoare de jumătate din suma maximă, adică 3.000 de lei, va fi o infuzie de capital de 400 de milioane de lei anual în industria turistică”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Mirela Matichescu, preşedinte interimar al Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).
Până acum nu se putea pune în aplic o soluţie pentru transferarea banilor, în sistemul public-privat-public. În forma actuală a legii, vor emite voucherele de vacanţă unităţile acreditate de Ministerul Finanţelor. „Noutatea este că acestea nu vor fi doar pe suport de hârtie, ci şi pe carduri. Comi¬sionul este de 1% pentru emitenţi, iar salariaţii pot primi până la 6.000 de lei, adică o marjă de cinci salarii minime pe economie”, mai spune preşedintele ANT. Aceste vouchere se consumă doar pe teritoriul României şi, practic, reprezintă o stimulare a industriei turistice în ţara noastră. Măsura s-ar putea aplica la o lună de la publicarea în Monitorul Oficial, dacă vor fi redactate normele metodologicce de aplicare." (sursa: www.jurnalul.ro)

*** 
VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

ATENTIE !!!
Voucherele de vacanta vor fi acordate si functionarilor publici!

Extras din amendamentele votate astazi in plenul Camerei deputatilor: 

3. La articolul I se introduce un nou punct, pct.1, cu următorul cuprins: «1. La articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Instituţiile publice definite conform Legii nr.500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi instituţiile publice locale definite conform Legii nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii, care încadrează funcţionari publici şi/sau personal prin încheierea unui contract individual de muncă, după caz, acordă, în condiţiile legii, prime de vacanţă numai sub forma voucherelor de vacanţă.”
 Autori: deputaţi Ludovic Orban şi Cristina Pocora

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu