duminică, 31 ianuarie 2016

Diurna în 2016 !

Diurna legala 2016: Ultimele modificari
Articol text preluat de pe: http://hrp.ro/diurna-legala-2016-ultimele-modificari/

Diurna este un drept legal al unui salariat angajat in baza unui contract de munca, asa cum prevede Codul Muncii, prin articolul 44, aliniatul (2), conform caruia salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Acelasi act normativ stabileste ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.
Exista doua tipuri de diurne :

– diurna interna – se acorda pentru deplasari in interiorul tarii;
– diurna externa – se acorda pentru deplasari in afara tarii.

Diurna legala interna

Este reglementata de HG 1860/2006, unde se mentioneaza ca in cazul delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interes de serviciu, beneficiaza de aceasta diurna persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km fata de cea in care isi are locul permanent de munca.

Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se calculeaza de la data si ora plecarii, pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport în localitatea unde isi are locul permanent de munca.

Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
In prezent, valoarea diurnei legale pentru personalul bugetar este de 17 lei pe zi, conform Ordinului 60/2015, din 27 ianuarie 2015.

Noutatea pe care o aduce anul 2016 este ca se permite acordarea de diurne administratorilor si directorilor din cadrul institutiilor publice, sumele acordate si impozitarea lor fiind identice cu ale celorlalti angajati.
Valoarea cheltuielilor de cazare ce pot fi compensate pentru salariatii care nu se cazeaza in unitati de cazare, atunci cand sunt in delegatie, se situeaza la 45 lei pe noapte.

Diurna legala externa

Se acorda conform HG 518/1995 privind unele drepturi şi obligatii ale personalului roman trimis in strainatate, pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. Aceasta diurna in valuta se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea.
Cuantumul diurnei pentru fiecare tara este stabilit in anexa din HG nr. 518/1995. In tarile UE, diurna legala este de 35 euro pe zi.

Impozitarea diurnei in 2016

Valoarea indemnizatiei pentru delegare si detasare, in cazul bugetarilor, reprezinta un indicator de referinta pentru calculul diurnei neimpozabile, in cazul companiilor private. Taxele platite pentru diurna sunt definite de reglementarile fiscale in vigoare si depind de valoarea indemnizatiei.

Diurna pentru delegarea si detasarea in alta localitate in interes de serviciu, in tara si in strainatate, a carei valoare depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice are urmatoarele caracteristici:
• se supune impozitului pe salarii (16%);
• este inclusa in baza lunară de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare.

In cazul sumelor acordate ca diurna in limita a de 2,5 ori indemnizatia pe perioada delegatiei şi detasarii, particularitătile sunt urmatoarele:
• nu se plateste impozit, nefiind incluse in venituri salariale;
• nu sunt cuprinse in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.

Valoarea maxima pentru o diurna neimpozabila in cazul salariatilor din mediul privat este, incepand din 27 ianuarie 2015, de 42,5 lei pe zi (adica 2,5 x 17 lei – diurna zilnica pentru personalul bugetar). Sumele care depasesc aceasta valoare se supun impozitului pe venitul din salarii si asigurarilor sociale obligatorii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu