joi, 12 martie 2015

Penitenciarele - element cheie pe schema politicienilor

 Cu puţin timp în urmă, pe site-ul oficial al SNLP (www.snlp.ro) a apărut un articol prin intermediul căruia ni se transmite că Guvernul a dislocat sume din fondul de rezervă în vederea  îmbunătăţirii condiţiior şi creşterii capacităţii în penitenciare. 

În actualul context, în care mulţi politicieni sunt condamnaţi sau urmează a fi judecaţi riscând pedepse cu închisoarea, această ştire pare să devină interesantă pentru opinia publică. Ce nu cunoaşte opinia publică sau mai bine zis, ce nu a interesat opinia publică până acum, e că astfel de dislocări de sume din fondul de rezervă al Guvernului s-au realizat aproape în fiecare an, sistemul penitenciar fiind nevoit să solicite o astfel de măsură pentru a se achita de datorii către furnizori sau a menţine în condiţii de normalitate salarizarea personalului si minime condiţii de muncă. Să se reţină că in anul 2014, dintr-un cuantum de 15% destinat îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, doar 0,5% s-a folosit în acest sens. Ori îmbunătăţirea condiţiilor de muncă înseamnă şi condiţii mai bune de detenţie pentru cei încarceraţi. Asocierea acestor termeni poate fi folosită şi invers, în sensul că, alocându-se sume pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie se îmbunătaţesc de fapt şi condiţiile de muncă ale angajaţilor.. 

În sfârşit, avem posibilitatea de a arăta opiniei publice cine suntem şi ce rol îndeplinim în societatea românească. Dacă acum ceva timp sistemul penitenciar era privit ca unul care funcţionează de la sine iar necazurile angajaţilor erau privite ca nişte pretenţii fără rost, la momentul actual se pare că suntem percepuţi ca parte dintre cei care execută pedeapsă privativă de libertate, raportându-ne la condiţiile în care ne desfăşurăm activitatea.

Cu puţin timp în urmă, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) a concurat la expunerea realelor problemele ale personalului sistemului penitenciar prin intermediul unei note de protest (http://www.snlp.ro/stiri-si-noutati/articole-publicate/874-nota-de-protest-motive-actiuni-sindicale-revendicari.html) care, se pare că a reprezentat şi o sursă de inspiraţie pentru o parte dintre politicienii care au afişat intenţii pozitive, intenţii pe care le catalogăm drept fantasmagorice având în vedere podurile de palmă şi trântirea uşilor în nas cu multe ocazii în care am solicitat atenţia cuvenită. Se pare că primăvara anului 2015 provoacă şi încolţirea minţilor multor politicieni, nu numai a ghioceilor. Iar roadele încolţirii minţilor acestora s-ar regăsi aici: https://allsoldotorg.files.wordpress.com/2015/03/pg-final.pdf   - preluat de pe www.snlp.ro .





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu