marți, 12 mai 2015

Pe loc REPAUS !

Repausul săptămânal acordat tuturor salariaţilor la care ne raportăm şi noi ca lucrători în sistemul penitenciar, s-a modificat prin schimbarea termenilor de raportare al acestuia. Astfel, prin intermediul Legii 97/2015 publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 316 din 8 mai 2015, s-a modificat articolul 137 alin. (1) din Legea 53/2003 - Codul Muncii.

Până la modificare, art. 137 alin (1) reglementa următoarele:
"(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica."

În urma modificării art. 137 alin (1), acesta reglementează următoarele:
"(1) Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica."

Modificarea acestui articol vine ca urmare a necesităţii identificării repausului săptămânal pentru orice tip de program în care prestează salariaţii, inclusiv cei ai sistemului penitenciar. Se cunoaşte prea bine faptul că în unităţile penitencare din România există o serie de programe atipice, altele decât cele specificate în mod expres de Codul Muncii. Toate aceste tipuri de program trebuiesc regăsite în Regulamentul de Ordine Interioară sau dispoziţii ale directorului unităţii penitenciare.

Extras din Acordul Colectiv pivind raporturile de serviciu la nivelul grupului de unităţi – Sistemul Administraţiei Penitenciare:
CAPITOLUL 4

Conditiile de munca si programul zilnic de lucru

ale

funcţionarilor publici cu statut special

Art. 22

(2) Stabilirea tipului de program de lucru, precum si a orelor de începere şi terminare a programului, se realizeaza de catre şefii unităţilor prin dispoziţii sau regulamente interne, cu avizul consultativ al organizaţiilor sindicale semnatare şi se afişează la sediile unităţilor.

În mod cert, modificarea acestui articol nu va afecta acordarea altor drepturi incidente repausului săptămânal, respectiv majorarea cu 75% pentru activitatea prestată în zilele de sămbătă/duminică şi sărbători legale. Noua formă a articolului 137 alin (1) din Codul Muncii, lasă loc de interpretare doar pe tipul de program şi intervalul orar în care se acordă repausul săptămânal, amendarea lucrului în zilele de sâmbătă/duminică şi sărbători legale fiind în continuare valabilă şi obligatoriu de impus angajatorului.

Cristian TUDORACHE
Vicepreşedinte filiala SNLP Tichileşti

2 comentarii:

  1. Un alt pas catre taierea definitiva a sporului de 75% pentru lucru in zilele de sambata si duminica .

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa cum s-a afirmat la sfarsitul articolului, nu exista niciun risc d pierdere a acestei majorari. Cititi pana la capat, va rog. Repausul saptamanal ramane sambata si duminica DE REGULA, iar cand aceasta regula nu se aplica, acest lucru este manedat prin acordarea acestei majorari. Iar cand vorbim de un potential risc din acest punct de vedere, sa nu uitam ca facem parte dintr-o structura de aparare unde normele se aplica fara discriminare intre elementele care o compun.

    RăspundețiȘtergere