joi, 9 iulie 2015

Informare SNLP: concursuri, certificat SEC, state funcţii !

Extras din informarea internă a SNLP:
Azi a avut loc la sediul ANP o ședință a conducerii ANP și sindicate cu următoarele puncte de discuție:

Concurs posturi conducere vacante
Posturile vacante vor fi scoase la concurs în două etape, după cum urmează:
1. Etapa I - Șef tură, și Șef servicii la pază și șefi servicii (alte sectoare, inclusiv contabil șef)
2. Etapa II- Șef birou și medic șef

Au fost analizate diferite propuneri ale unităților (venite ulterior situației cu posturile scoase la concurs) de adăugare și a altor posturi. Unitățile au propus și alte posturi (unele dintre ele nou create prin modificări de stat sau vacantate ca urmare a concursurilor). Au fost parcurse aceste propuneri și s-au avut în vedere următoarele:
- posturile care vor fi scoase la concurs trebuie să respecte standardele create. Adică, dacă pe standard o funcție care în prezent este vacantă va fi transformată sau desființată ea nu va fi scoasă acum la concurs. 
- funcțiile care se vor elibera ca urmare a promovării concursurilor de directori adjuncți trebuie să fie efectiv vacante până la data concursului. Pot apărea situații de șefi servicii care au promovat concursul de director adjunct dar care nu au fost numiți pentru că se așteaptă certificatul ORNISS. Implicit funcția lor, de șef serviciu, nu s-a vacantat și nu poate fi scoasă la concurs.
Săptămâna viitoare va fi trimisă o adresă către MJ privind scoaterea la concurs a posturilor, după primirea răspunsului putând avea o imagine clară a calendarului de examene. 

Certificatul SEC (Sistemul European de Conturi)

Dobândirea şi menţinerea certificatului de atestare a cunoştinţelor dobândite în domeniul SEC constituie condiţie specifică obligatorie pentru ocuparea postului de conducător al compartimentului financiar-contabil la instituţiile publice – după cum se precizează în Ordinul MFP nr. 496/2014, în vigoare de la 2 aprilie, data publicării în Monitorul Oficial nr. 236/2014. (mai multe informații despre certificatul SEC)
Conform legislației europene contabilii șefi din unități trebuie să obțină, până la 15 Octombrie 2015 certificatul SEC, altfel nu vor mai îndeplini cerințele postului. 

Acest certificat poate fi obținut de orice persoană care are studii superioare economice și promovează un examen. Pentru conducătorii compartimentelor financiar-contabile aflaţi în funcţie, cursurile şi atestarea se fac gratuit, prin intermediul Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, prin organizarea de cursuri în domeniul SEC în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ.

ANP a trimis directorilor de unități mai multe adrese prin care li se pune în vedere să asigure condițiile pentru ca 2 funcționari din unitate să obțină acest certificat.  O parte dintre contabili au obținut acest certificat alții nu. Situația va deveni dificilă dacă vor exista unități în care contabilii șefi nu au promovat examenul de obținere a certificatului, acest lucru însemnând că, după 15 Octombrie 2015 vor pierde dreptul de semnătură și implicit nu vor mai îndeplini condițiile postului. 

Modificări state funcții

Având în vedere standardele de organizare pe unități elaborate, va continua procesul de modificare a statelor de funcții. Până în acest moment au fost analizate Școala Tg Ocna și Pelendava. Statul Scolii Tg Ocna a fost deja aprobat de MJ, Pelendava fiind în curs de aprobare. 
În continuarea acestui demers, s-a agreat, ca următoarea analiză să fie pe centre de detenție. Întâlnirea ar urma să aibă loc, de principiu, în 16.07.2015 de la ora 09.00, la sediul ANP. Centrele vor fi reprezentate de echipe formate din directori, șefi RU, șefi sectoare și liderii de sindicat. O adresă oficială, de convocare la întâlnire va fi trimisă de ANP. 

Adrian NEAGOE
Vicepreşedinte S.N.L.P.

2 comentarii:

  1. Buna! Eu nu inteleg un lucru: functiile de sef de sectie se scot la concurs cu cele de sef de tura(etapa1) sau sef birou(etapa2)?

    RăspundețiȘtergere
  2. In etapa 1. La pachet pentru functiile astea a fost trimisa si bibliografia.

    RăspundețiȘtergere