miercuri, 2 septembrie 2015

Info SNLP: spor studii, NH, legea salarizării, alte aspecte!

Extras din informarea internă a SNLP:

Vineri 28.08.2015 a avut loc intalnirea Comisiei mixte de dialog social de la Ministerul Justitiei, ocazie cu care s-au discutat  următoarele aspecte:
- Spor studii superioare - ca urmare a solicitarii SNLP privind acordarea sporului de studii superioare, atat ANP cat si MJ, au solicitat prin 2 adrese puncte de vedere de la Ministerul Muncii si de la Ministerul Finantelor. Cele doua puncte de vedere fiind diferite, MJ/ANP s-au adresat cu o solicitare catre initiatorul legii, respectiv Camera Deputatilor. La insistentele SNLP care au vizat urgentarea aplicarii legii, DG ANP a promis ca va studia cu atentie legislatia si in functie de asta va proceda in consecinta.

- Norma de hrana - s-a primit ordinul ministrului apararii nationale prin care se precizeaza ca norma de hrana se mareste cu 1 leu si nu cu 3 lei asa cum a fost precizat initial. S-a convenit sa se studieze cu atentie legea de catre ANP, intentionandu-se sa nu se recupereze banii pe cele 2 luni (ramane in discutie pentru saptamana viitoare).

- Legea salarizarii unitare - MJ sustine ca nu a primit proiectul dar ne asigura ca ne va sustine propunerile in situatia in care nu suntem egali cu celelalte structuri din siatemul de aparare nationala.


- Lipsa acuta de personal - potrivit noii legislatii nu se mai pot solicita memorandumuri catre MF privind incadrarea din sursa externa, MJ sustinand ca, daca anvelopa salariala permite, se pot face incadrari oricand din sursa externa; se mai precizeaza de catre MJ ca la rectificarea bugetara din iulie nu s-au aprobat bani pentru cele 93 de posturi solicitate (posturile de nisa) insa ministrul justitiei a promis ca se va ocupa personal ca la viitoare rectificare din octombrie sa fie si aceste posturi finantate. S-a adus la cunostinta MJ faptul ca odata cu intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor militare vor fi foarte multi care se incadreaza si care vor iesi la pensie. S-a decis ca ANP sa solicite unitatilor o situatie in acest sens pentru o previzionare atat pentru anul 2016 cat si pe cel putin inca 3 ani.

- DG a informat ca la Arad se va reinfiinta scoala de agenti unde vor fi cursati 80 de agenti.

- Concurs in derulare functii de conducere - DG a informat ca se va ocupa personal saptamana viitoare de acest aspect si vom fi informati; am fost asigurati ca acest concurs va avea loc in acest an.

- Conditii de munca - s-a cerut DG sa verifice daca, urmare a initiativei SNLP privind modernizarea vestiarelor, s-a realizat ceva in acele unitati propuse. Am fost asigurati de DG ca saptamana viitoare va trimite o adresa in unitati cu privire la acest aspect (vom fi informati).

- Ore suplimentare - depasire plafon 180 de ore cu acordul sindicatului (aici secretarul general adjunct MJ nu cunostea termeni legati de prevederea in cauza). S-a solicitat respectarea deciziei din anul 2014 prin care se mentiona ca trimestrial sindicate/ANP se vor intalni si vor evalua situatia trimisa de unitati cu numarul de ore suplimentare/om efectuate pana in acel moment; s-a convenit ca acest lucru sa se reia in cel mai scurt timp.

- Bilete odihna tratament - urmeaza ca saptamana viitoare DG sa verifice documentatia trimisa de MJ pe acest aspect si sa se decida deblocarea acestui drept.

- Achizitia unei locuinte, drept prevazut in legea 293 - s-a cerut de catre MJ o evaluare privind cheltuielile cu chirii pentru a incerca o evaluare a impactului finaciar (a ramas in discutie).

- Ziua de 29 iunie - urmeaza sa lamurim aceasta discutie cu ANP insa DG a precizat faptul ca 29 iunie nu poate avea regimul unei zile de sarbatoare legala ci de zi libera, secretarul general adjunct MJ a solicitat ca acest aspect sa-l lamurim intre sindicate/ANP urmand ca apoi sa intervina MJ, poate chiar cu ocazia prelungirii Acordului colectiv.

- s-a solicitat modificarea componentei comisiei mixte; am fost asigurati ca se va transmite aceasta solicitare catre conducerea MJ si vom fi informati cu decizia luata.

- OMJ privind dreptul la echipament - am fost asigurati ca proiectul la care lucreaza grupul de lucru din ANP va fi sustinut si de catre MJ.

- OMJ 3544 spor TBC/HIV solicitare modificare - s-a convenit ca acest lucru sa se faca la nivelul ANP si apoi trimis catre MJ.

Florin Stoica
Secretar General SNLP

5 comentarii:

  1. Despre vaucerele de vacanta ce se aude?avem dreptul sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Deocamdata, reglementarile in vigoare fac referire la functionari publici, nu si la cei cu statut special. La fel ca si la celelalte puncte, se asteapta puncte de vedere de la alte ministere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta e chiar buna poanta, auzi tu niste mincinosi de la anp ne promit ca lucrurile raman in discutie. Câtă răbdare să mai avem cu drepturile noastre?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand ne pierdem rabdarea, reactionam ! Dovada a facut-o ziua de 13 august. ANP trebuie sa inteleaga ca totul are o limita de suportabilitate. Cu totii ne-am bucura daca ANP va intelege ca SNLP actioneaza in interesul institutional de pe urma caruia au de castigat oamenii in final. Poate vom ajunge si noi la nivelul unor tari care constientizeaza importanta unui sindicat, considerandu-l factor de echilibru si progres. Cu obedienta politica nu rezolvam nimic. Sistemu trebuie administrat, fie ca plecam capul in fata oamenilor politici (la nivel inalt), fie ca nu. Dar mai bine e sa pastram verticalitatea si sa incercam sa identificam problemele reale in loc sa le ascundem bine sub pres.

    RăspundețiȘtergere