luni, 12 octombrie 2015

CPT: cartonaş roşu pentru ANP

Captura de ecran din 2015.10.12 la 01.53.53Articol preluat de pe: www.snlp.ro

CPT: cartonas rosu pentru ANP. Daca SNLP nu reuseste, macar Consiliul Europei sa convinga MJ/ANP sa ocupe posturile vacante!

Comitetul pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei cunoscut sub acronimul CPT a publicat la finele lunii trecute mult asteptatul raport adoptat in plenul comitetului, ulterior vizitei din luna iunie 2014 derulata in Romania, inclusiv in sistemul nostru penitenciar. Criticile din raport precum si recomandarile facute sunt deosebit de dure la adresa administratiei penitenciare, fiind probabil cel mai aspru material intocmit cu privire la tara noastra de la infiintarea comitetului in anul 1989.

Fiind un raport destul de amplu publicat pe pagina CPT in format pdf si in limba franceza, am reusit cu destul de multa greutate adaptarea unui text in limba romana, dar avertizam din start ca documentul atasat de noi prezentului articol nu a fost editat in detaliu, ulterior traducerii automate realizate. Cu toate acestea, daca lecturam raportul si ne ajutam pe alocuri de originalul in limba franceza, avem o imagine cat se poate de clara si completa a situatiei in viziunea Consiliului Europei.


Inca din startul raportului, in rezumatul din preambul, CPT subliniaza ca si o constatare cu grad ridicat de gravitate, ingrijorarea cu privire la situatia din penitenciarele vizitate dar mai ales cu privire la amenintarile cu represalii fizice sau disciplinare la care au fost supuse persoanele private de libertate in special la Targsor in scopul de a nu comunica cu delegatia europeana respectiv de a nu furniza date si informatii.

Nu vom insista pe constatarile care vizeaza conditii proaste de detentie, suprapopulare, nerespectarea normelor europene de spatiu, lipsa resurselor, necesitatea unor modificari legislative, violente sau agresiuni. Insa pe langa acestea, care abunda in raport, apar si cateva aspecte interesante care vizeaza inclusiv personalul, grupele de interventie (nelipsite in rapoartele CPT), prioritatea ocuparii urgente a unor posturi vacante, recomandari care se armonizeaza in mare masura cu demersurile SNLP sustinute pe aceasta linie.

CPT reitereaza ferm, cu termen de 6 luni pentru punere in practica recomandarea de a nu se mai folosi grupele de interventie pentru efectuarea altor sarcini decat cele care tin strict de interventie, precum si de a se elimina programul de 24 de ore de serviciu. Ignorand aceasta recomandare, DSDRP ANP a cerut unitatilor subordonate sa enumere activitati in care pot fi implicati membrii grupelor de interventie, demers aflat in plina derulare la acest moment. CPT insista pe recrutarea atenta si pregatirea (initiala/continua) de inalt nivel a membrilor acestor structuri.

In raportul CPT la pct. 69 se recomanda ocuparea urgenta a posturilor vacante de psiholog educator si asistent social, la pct. 79 - ocuparea urgenta a posturilor vacante de medici si asistenti medicali, iar la pct. 84 - asigurarea unui statut profesional si financiar personalului medical similar personalului din Ministerul Sanatatii precum si recrutarea de personal medical
Foarte relevante sunt punctele 108-109 in care se argumenteaza recomandarea privind cresterea urgenta a efectivelor de personal in sectorul de detinere (extras din raport):
(...)

108. În opinia CPT, stabilirea de relații constructive între personal și deținuți, bazate pe noțiunile de securitate dinamica și vigilență, nu ajuta numai autoritățile penitenciarului sa lupte împotriva abuzurilor care ar putea fi practicate asupra unor detinuti de catre personal sau de alți deținuți, dar și să faciliteze și să consolideze menținerea ordinii și sigurantei și să se preocupe de satisfacția profesionala a personalului din penitenciare. (...)

109. Semnificative deficiențele de personal operativ în penitenciarele din România nu pot favoriza acest tip de politică. Constatările făcute în cele trei penitenciare vizitate în 2014 arată că situația rămâne foarte îngrijorătoare în această privință.
CPT a remarcat demult ca efectivele mici din zonele de detenție pot crește riscul de violență și intimidare între deținuți și de tensiuni între personalul penitenciarului și acestia. (...)

Această situație afectează, de asemenea, calitatea și nivelul activităților detinutilor. De asemenea, asigurați-vă că relațiile pozitive dintre personal și deținuți, depind în mare măsură de prezența, în orice moment, de personal în număr adecvat în zonele de detenție și in locurile de muncă frecventate de deținuți. (...)

De asemenea, este clar că această situație a favorizat o politică de recurgere sistematică la grupele de interventie pentru a menține ordinea în penitenciarele vizitate. CPT recomandă autorităților române să ia măsuri urgente pentru a crește efectivele semnificativ în zonele de detenție.

(securitatea dinamică reprezinta dezvoltarea de către personal a unor relații pozitive cu deținuții, bazate pe fermitate și corectitudine, împreună cu o cunoaștere a situației individuale a deținuților și a riscului fiecaruia dintre acestia conform art 51 din Regulile europene pentru peniteciare și punctul 18.a din Recomandarea Rec (2003) 23 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei).  
 Document atasat
Linkuri utile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu