joi, 22 octombrie 2015

SNLP scoate la lumină drepturile salariaţilor ascunse de ANP

raftArticole preluate de pe www.snlp.ro

Incompetența ridicata la rang de misiune speciala si lucrare de exceptie

Desi eram inarmati pentru o lupta mai indelungata, astazi in cadrul sedintei Consiliului de conducere ANP, s-a produs minunea. ANP chiar si-a recunoscut greseala. Ceva mai complicate vor fi reparatiile. Ca de obicei la "diverse" pentru ca niciodata problemele in materie de drepturi ale personalului nu vor fi incluse pe ordinea de zi de catre ANP, s-au dezbatut mai multe aspecte, la solicitarea SNLP. Unul dintre acestea priveste un demers in derulare al organizatiei noastre, respectiv solicitarea de recalculare a drepturilor salariale pentru personalul care a beneficiat de diferite tipuri de majorari, intrucat SNLP a descoperit grave greseli de calcul care au prejudiciat personalul cu sume consistente de bani.

Asa cum am explicat intr-un articol anterior, cresterea contributiei de asigurari sociale de stat conform legii care reglementeaza sistemul unitar de pensii publice nu trebuie sa afecteze venitul net al salariatilor din structura de aparare nationala (Legea 285/2010 art 5, alin. 1). Acest principiu opereaza din 2010 pana in prezent asupra tuturor elementelor salariului lunar. Contrar acestui principiu ANP a diminuat venitul net al salariatilor pentru a plati contributia crescuta, in loc sa majoreze brutul conform principiului mentionat fara sa se atinga de banii care trebuiau platiti personalului. Pur si simplu s-a apreciat cu usurinta ca aceasta norma avand caracterul unei masuri de protectie sociala, nu mai este activa. 

Descoperirea noastra a indicat din start un impact mare al erorilor cu repetitie comise de ANP, avand efect asupra tuturor drepturilor acordate sub forma unor sporuri/majorari dupa anul 2010. Pana la acest moment ni se confirma ca greselile de calcul au fost facute incepand cu plata majorarilor pentru activitatea depusa in proiecte cu finantare nerambursabila si majorarea pentru viza CFP (drepturi acordate incepand cu anul 2012), continuand cu majorarile de 50% si 75%, cu majorarea de 100 de lei pentru medical si reintegrare si urmau sa afecteze si majorarea de 25% care urmeaza a fi platitia personalului medical. Este neclar inca daca majorarile prin care s-au reintregit salariile diminuate de guvernul Boc au fost calculate corect. Inca investigam.

Dupa ce ANP a raspuns cu aroganta la primele sesizari ale SNLP, afirmand ferm ca directorul DEA ANP este imaculat profesional si sugerandu-ne sa studiem legea, in cursul sedintei de astazi atitudinea ANP nu a mai fost deloc aroganta ci mai degraba resemnata. SNLP a asigurat rezultatul demersului său dublandu-l cu petitii transmise catre alte institutii si avem informatii ca ANP a primit de la aceste institutii interpretari care confirma punctul de vedere al SNLP. Cat de greu ar fi fost pentru ANP sa coopereze evitand reclamatiile!? Inainte de orice, am sesizat si am avertizat verbal ca daca nu repara greseala, punem problema pe hartie si nu vom renunta pana nu corectam, pentru ca asta e rolul nostru, sa veghem asupra drepturilor si intereselor salariatilor. Insa pentru a coopera, ANP ar fi trebuit mai intai sa recunoasca greseala, ceea ce nu s-a intamplat decat astazi la doua luni dupa initierea actiunilor noastre.

Cat costa aroganta si ce rezultat are incapatanarea de a te considera competent contrar tuturor aparentelor si rezultatelor? Pai sa vedem... Toate salariile miilor de angajati care au primit unul sau mai multe dintre drepturile enumerate mai sus trebuie recalculate complet. Pentru asta vor munci pe rupte sute de salariati care trebuie sa suceasca tot ce au facut ca efect al instructajelor primite anterior. Apoi personalul trebuie sa primeasca niste bani in plus. De la caz la caz. Nu putem avansa niste sume concrete recalcularea nefiind chiar simpla (se modifica netul, brutul, deducerile, tot). Iar apoi trebuie trasi niste bani in plus din buget, pentru a se corecta prejudiciile.

In final, in stilul bomboanei de pe coliva, mai adaugam un aspect pe care daca ne straduim sa-l caracterizam intr-un cuvant nu ne vine altul decat halucinant. Tot in cadrul consiliului de conducere de azi in care s-a recunoscut greseala grava susmentionata, directorul general al ANP a decis ca directorul DEA ANP merita sa primeasca inca o majorare de 50% pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie si pentru ultima luna din trimestrul III, pe langa cele primite deja. Ce e drept, lucrarea facuta de dna Petrovici are caracter de exceptie, in sens negativ. Nu este chiar simplu sa faci asa ceva. As spune ca aproape ne-am configurat convingerea ca presedintele tarii si premierul Romaniei trebuie sa afle despre degringolada din acest sistem. Chiar si presa...

 

ANP ascunde sporul de studii superioare la un loc cu ziua de 29 iunie furata si cu majorarile calculate gresit


In setul de probleme prioritare a caror solutionare este urmarita de SNLP cu determinare, va prezentam evolutia demersurilor derulate de SNLP in vederea platii sporului de studii superioare si de doctorat salariatilor care au obtinut diplome incepand cu anul 2010, an in care acest drept a fost eliminat din legislatie.

Imediat dupa publicarea normelor care reglementează începând cu anul 2015 plata sporurilor susmentionate, SNLP a solicitat administrației punerea in aplicare a noilor dispoziții legale si a recomandat membrilor de sindicat care indeplineau conditiile sa depuna solicitari in acest sens. La prima interpelare inaintata ANP ne-a informat ca va solicita o interpretare initiatorilor legii, iar ultima adresa depusă de noi împlinește in scurt timp 30 de zile fara sa se fi transmis vreun răspuns.

Interpretarea susmentionata despre care ANP a afirmat ca o va solicita, a fost formulata si înaintata MJ inca de la începutul lunii curente. Am obținut-o si noi in urma unei simple solicitări verbale. Ne vine greu sa credem ca ANP nu o deține daca nu cumva atat de nerelevanta a ajuns aceasta institutie inclusiv in raport cu ordonatorul principal; ori mai exista posibilitatea ca ANP sa-si fi rezervat un interval mai lung de timp pentru procesarea informatiei, de altfel foarte clara si detaliata.

Luând in considerare noile interpretări (C.Dep si MFP) am revenit si am completat solicitarea noastră inițială reformulata in consecință asa cum reiese din petiția depusă astăzi (toate demersurile SNLP sunt formulate in pregatirea unor actiuni ulterioare):

adresa 399 din 20.10.2015 page 001

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu