luni, 14 decembrie 2015

Condiţii de muncă. Spor studii superioare

De foarte mulţi ani ne-am învăţat cu firimituri dintr-un buget întotdeauna declarat a fi insuficient investiţiilor în condiţiile de muncă ale salariaţilor din sistemul penitenciar. SNLP a iniţiat la un moment dat acţiuni ample în privinţa obţinerii unor condiţii decente de muncă şi nu va renunţa la acest deziderat cât timp vor exista încă probleme pe acest palier. Nu ezităm a afirma că implicarea liderilor locali, sprijiniţi de membrii, este esenţială în acest context. Ulterior, toată mişcarea de conştientizare a managemtului local despre intenţiile corecte ale structurii sindicale ar rămâne doar o formalitate pe ordinea de zi al consiliilor de comandă. 

Urmând strategii sindicaliceşti simple, la nivelul Tichileştiului s-a reuşit conştientizarea administraţiei de importanţa structurii noastre sindicale în asigurarea unui echilibru instituţional. Mai sunt încă multe lucruri pe ordinea de zi a structurii SNLP Tichileşti însă, pe principiul "grăbeşte-te încet şi atent" le vom parcurge pe toate. Astfel, a apărut o listă cu bunuri destinate îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, întocmită de managementul local şi cu sprijinul structurii SNLP Tichileşti, bunuri pentru care nu speram vreodată să se disloce buget. În consecinţă, s-a realizat obţinerea de fonduri pentru:

- 44 sisteme de aer condiţionat (inclusiv posturi de pază - deja montate);
- 13 frigidere;
- 13 cuptoare cu microunde;
- 13 dozatoare de apă;
- 79 scaune. 

Suntem convinşi de faptul că nevoile legate de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă sunt încă multe şi de altă natură decât bunuri, tocmai de aceea vom insista cu acţiuni în acest sens. Deşi au apărut insinuări că ar trebui să fm mulţumiţi, nu putem ignora lipsa acută de personal, principalul motiv al existenţei unui număr foarte mare de ore suplimentare din 2014/zile de concediu din 2015 încă necompensate şi lipsa unor dotări corespunzătoare care ar elimina compromisul pe care-l face fiecare dintre noi pentru îndeplinirea în condiţii cât de cât normale a misiunilor operative şi sarcinilor cu caracter administrativ. 

Cu privire la sporul de studii, ANP a transmis clarificări legate de personalul care beneficiază de acest drept:

"Având în vedere solicitările de clarificare a unor aspecte din cuprinsul adresei 62929 din 16 noiembrie 2015 cu privire la acordarea sporului pentru studii superioare, precum și sporul pentru titlul științific de doctor vă comunicăm următoarele aspecte:
În cazul în care funcționarul public cu statut special a fost nou încadrat, promovat, numit în funcție în perioada 01 ianuarie – 09 aprilie 2015, iar la data emiterii actului administrativ de încadrare, numire sau promovare, îndeplinea toate condițiile de acordare a acestor sporuri, persoanei în cauză i se recunoaște dreptul de a beneficia de aceste sume, iar plata se va face începând cu 9 aprilie 2015. Ex.: Y a dobândit și depus la structura de resurse umane adeverința/diploma de studii superioare/titlul științific de doctor în cursul lunii ianuarie 2015, a fost avansat în funcție la aceeași poziție în luna martie 2015, își desfășoară activitatea în cadrul unui sector de activitate care permite acordarea sporului. Această persoană va fi alocată la plată începând cu data de 9 aprilie 2015, cu condiția să își desfășoare activitatea în cadrul unui sector care îi permite acordarea acestui spor."

Astfel, colegii din Tichileşti care se regăsesc în speţa asta, îi rugăm să ne abordeze în eventualitatea apariţiei  unor disfuncţionalităţi în interpretarea celor de mai sus. 



5 comentarii:

  1. Pare o victorie a sindicatului dar cei care au absolvit o facultate in 2010-2014 si nu au fost schimbati sau mutati intr-o alta functie de ce nu sunt indreptatiti sa primeasca acest spor

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru ceilalti ne vom indrepta catre instanta de contencios in plan local, reprezentand strict membrii de sindicat

    RăspundețiȘtergere
  3. dar pentru cei care au terminat facultatea in 2009 si nu au primit si nici nu primesc cum vi se pare?

    RăspundețiȘtergere
  4. dar despre cei care au terminat facultatea in 2009 si nu au primit si nici nu primesc, ce parere aveti? si ce ar trebui sa mai faca?

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca ati terminat facultatea in 2009 si depuneati documente justificative in legatura cu obtinerea diplomei de licenta in domeniul in care v-ati fi incadrat sa obtineti acest spor, acum nu discutam de neacordarea acestui spor.
    Cei care au depus la RU aceste documente (in special adeverinta certificata la notar - diploma in sine stiind ca se emite mult dupa sustinerea examenului de licenta)beneficiaza si acum de acest spor (in considerarea OUG nr. 1/2010) pe principiul "nimeni nu pierde la venituri".
    Deci, probleme sunt cu cei care au sustinut si obtinut diploma de licenta incepand cu anul 2010. Pentru acestia, care nu se incadreaza nici conform precizarilor ANP din acest an, ne vom indrepta catre instanta de contencios. Ramane singura varianta de obtinere a acestui spor pentru oamenii care indeplinesc criteriile de studii in domeniul care presteaza conform omj 399.

    RăspundețiȘtergere