miercuri, 9 decembrie 2015

Majorări menţinute în 2016 / Pensia militară de stat modificată

Articol preluat de pe: www.snlp.ro
 
Ca de obicei in astfel de perioade, presiunea creste brusc. Nerabdare, teama, incertitudine, frustrare. Toate acestea justifica tensiunile. Mai aveam putin sa iesim in strada fara sa ne fie clar pentru ce. Tehnocratii s-au transformat brusc in niste calai fara mila gata sa taie tot ce se obtinuse sau se promisese pe fosta guvernare. Pe acest fond, astazi la sediul ANP s-a produs prima si singura intalnire a administratiei cu sindicatele pe temele de maxim interes pentru personal in special pe problema legii pensiilor militare.

Se pare ca ANP a participat anterior la discutii (mai mult informari) cu celelalte institutii din structura de aparare fara insa ca administratiei noastre sa i se permite un spatiu prea mare de manevra avand in vedere faptul ca "jocurile au cam fost facute pentru la anul".

Tot astazi, in sedinta saptamanala a plenului Consiliului Economic si Social au fost supuse avizarii proiectele de maxim interes pentru la anul (salarizare, buget etc). SNLP este reprezentat in CES prin presedintele organizatiei. Astfel, liderii SNLP s-au impartit in doua echipe. In timp ce presedintele a participat la dezbaterile din CES, ceilalti au participat la intalnirea cu ANP. Intalnirile s-au suprapus, incepand cu ora 15,00.

Trebuie precizat faptul ca in 2016 avem o situatie atipica deoarece printr-o ordonanta de urgenta sunt comasate, dupa un preambul de 5 pagini (!), mai multe categorii de norme care ar fi facut in mod normal obiectul unei serii de acte normative (salarizare, pensii, pensii militare, cod fiscal etc). Nu vom face o analiza detaliata a proiectului acestei ordonante pentru ca nu sunt foarte multe de spus. Il punem la dispozitia dumneavoastra si urmarim adoptarea si eventualele modificari pe ultima suta de metri. Structura proiectului asa cum puteti vedea si atasat este:
  • Capitolul I - Salarizarea în anul 2016 a personalului plătit din fonduri publice (art 1-12 / pag 6-12)
  • Capitolul II - Măsuri bugetare (art 13-36 / pag 12-33 / cu art 36 - pensiile militare de stat - norme si modificari)
  • Capitolul III - Măsuri fiscale (art 37 - modificari Codul fiscal / pag 33-34)
  • Capitolul IV - Intrarea in vigoare (art 38 - data intrarii in vigoare / ultima pag - 35)
Inainte de a vorbi despre pensiile militare si modificarile aparute (inca in faza de proiect), vom preciza faptul ca in materie de salarii, in anul 2016 nu se pierde nimic din ce s-a acordat in 2016. In plus se adauga majorarile de 25% pentru sanatate si asistenta sociala, de 15% pentru educatie si de 10% pentru restul bugetarilor. Majorarile se aplica deopotriva la salariul de baza si la sporuri. Si cam atat. Nimic in plus. Fara premii, prime, vouchere, tichete sau plata orelor suplimentare.

Poate cele mai nesigure drepturi cu privire la care ne asteptam la surprize (generalul Oprea fiind deja istorie) erau majorarile de 50% si 75% pentru structura de aprare insa si acestea sunt reconfirmate intr-un mod discret de actul normativ care reglementeaza salarizarea pentru 2016, atat de discret incat la prima citire le-am dat disparute si am alarmat sistemul, direct din sedinta CES, dupa care ne-am calmat.

Ca puncte de referinta, cu privire la mult controversatul spor pentru studii superioare/doctorale opinia noastra este ca se poate acorda fara probleme si in 2016 conform art 4 alin 1 si 2 din proiect; normele de hrana si de echipare raman la nivelul lunii decembrie 2015; prima de vacanta si voucherele de vacanta se mentin suspendate si nu se acorda ajutoare sau indemnizatii la iesirea la pensie; sentintele executorii se platesc in 5 transe anuale (5%, 10%, 25%, 25% si 35%). Restul poate fi citit in ordonanta.

Despre pensii sunt mult mai multe de spus dincolo de faptul ca valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 5% si devine 871 lei. Pensiile militare de stat desi sunt aprobate prin lege organica primesc o serie de modificari si completari printr-un act normativ inferior, in loc de norme de aplicare. Deja celebrul articol 36 din ordonanta (care este inca in faza de proiect) are ca denumire "Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează (...)" si include la punctul 25 (final) urmatorul text: "După articolul 122 se introduce un nou articol, art. 1221, cu următorul cuprins: Art. 1221. - În aplicarea prezentei legi pot fi emise norme aprobate prin ordin comun al ministrului apărării naționale, ministrului afacerilor interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii.”

Suplimentar proiectului ordonantei anexam spre studiu doua materiale care contin un extras din proiect strict cu art 36 precum si un material cu comparatia intre proiect (text negru) si textul initial (text albastru, cu mentiunea "lege") pentru a urmari modificarile pas cu pas. Dintre modificarile relevante mentionam ca dispare sporul de 15% aplicat la baza de calcul ("media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie") prevazuta la art 28 si sunt eliminate o serie de drepturi din aceasta baza de calcul (diurne, chirii, norme de hrana, echipament, indemnizatii, transport, prime, premii etc).

In continuare dupa diminuarea drastica a bazei de calcul, la art 29 se introduc temutele diminuari de cuantumuri care scad (prin raportare la baza de la art 28) de la 80% la 65% pentru vechime cumulata de minim 25 de ani, la care se adauga in plus cate 1% pentru fiecare an peste 25 de ani, cu un plafon maximal de 85% introdus la art. 30. Prin coroborarea tututor prevederilor din lege rezulta ca pensia militara de stat poate ajunge la un maxim de 102% (cu toate celelalte procente adaugata inclusiv pentru ordinul Meritul Militar clasa I, 20%) raportat la baza de calcul, in loc de 130% cum indicau simularile pe baza Legii 223/2015. Deci pentru 25 de ani vechime cu 15 vechime ca militar cuantumul este de 84%, cu 20 de ani vechime ca militar cuantumul este de 92% iar pentru 25 de ani vechime ca militar am precizat deja ca este de 102%.  Apar si aspecte pozitive cum ar fi majorarea termenului de la 3 la 5 ani in care se poate opta pentru modul de calcul mai favorabil. Dar va lasam pe voi sa observati toate noutatile si sa faceti observatii si comentarii in consecinta.

Document atasat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu