vineri, 20 aprilie 2018

Centrele de Detentie. Tinte parlamentare

Asa cum ati constatat si in articolul postat pe site-ul www.snlp.ro, Centrele de Detentie au devenit o tinta a schimbarilor si impunerilor unor reguli. De la un proiect de modificare a modalitatii de finantare, incercandu-se politizarea acestui aspect prin adjudecarea a 50% din cheltuieli de catre Consiliul Judetean, inclsiv a cheltuielilor de personal conform punctultui de vedere al unor surse din ANP, pe o alta directie avem deja votata in Camera Deputatilor, ca si camera decizionala, o propunere legislativa potrivit careia centrele de detentie vor fi obligate sa realizeze un raport social personalizat catre Agentia pentru ocuparea fortei de munca:
„Centrul educativ, respectiv centrul de detentie, inainteaza catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca din unitatea administrativ teritoriala in care isi are domiciliul persoana internata un raport social personalizat, pentru persoana care mai are 3 luni pana la implinirea termenului la care acesta dobandeste vocatia de a fi liberata„ 
Desi multi dintre membrii acestei societati se gandesc ca elementele care definesc munca ar fi principalele parghii ale reintegrarii printre acestia, continuam sa ne raportam la implementarea unor instrumente de tip teorie, in fapt, aceste intrumente avand o pondere de impact asupra individului extrem de mica. O parere generalista este aceea ca, ajunge "dupa gratii" dintr-un mediu ostil principiilor educationale si dupa toata "terapia institutionala" se intoarce in acelasi mediu. Ca o alinare al acestui aspect, am auzit de la un coleg pensionat ca ar fi nemaipomenit ca "dintr-un stol de ciori macar una sa o transforme in porumbel". Si asta fara nicio conotatie rasiala, evident ci doar literara. 

In fine, esential este ca toate aceste modificari si incercari de implementare a unor proiecte pe alocuri aberante vis-a-vis de Centrele de Detentie, vin la pachet cu o serie de semne de intrebare pentru salariatii acestor centre. Si nu pot fi eliminate din start ingrijorarile ca o eventuala finantare de 50% de la Consiliul Judetean ar afecta atat statutul cat si drepturile salariale ale unor colegi. Desi suntem de parere ca aberatia impartirii pe din doua a finantarii Centrelor de Detentie nu va fi vreodata adoptata, suntem totusi atenti avand in vedere ca nu mai putin de 45 de parlamentari pnl-isti au initiat-o. Si daca va fi nevoie, NE VOM ORGANIZA IN STRADA !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu