vineri, 24 iulie 2015

Plata restanţelor pe 10 august ! În caz contrar - proteste la nivel naţional !


 SCRISOARE DESCHISA
Proteste in penitenciare – multiple restante salariale
„Muncim pe datorie”

Domnului Gabriel OPREA
Viceprim-ministru pentru securitate nationala

 Stimate domnule viceprim-ministru,

SNLP este un sindicat care reuneste 7.000 dintre cei 12.500 de salariati din sistemul penitenciar, sindicat afiliat la Federatia PUBLISIND (Blocul National Sindical), federatie cu 68 de sindicate si 44.000 de membri din sectorul public, reprezentativa in doua sectoare de activitate si trei grupuri de unitati, printre care grupul de unitati Administratia Nationala a Penitenciarelor.  


Va scriem cu disperare dar si cu speranta. Intr-o perioada scurta de timp ati solutionat multe dintre problemele personalului din structura de siguranta nationala, aparare si ordine publica, desi in sistemul penitenciar inca nu sunt percepute efectele concrete ale modificarilor operate incepand cu anul 2015, pentru acest lucru fiind nevoie si de asumarea raspunderii decidentilor din domeniul nostru.

In penitenciare nu am luat contact cu cresterile salariale active deja in alte institutii, ci doar cu lipsa conditiilor decente de munca, cu necesitatea construirii a inca 10 unitati de cate 1000 de locuri pentru a ne incadra in capacitatea legala de detinere, cu sutele de mii de ore suplimentare necompensate rezultate din efectuarea misiunilor legale cu jumatate din numarul salariatilor prevazuti in regulamente, totul concretizandu-se in riscuri pe care personalul si le asuma voluntar si in schimbul celei mai mici remuneratii din structura de siguranta nationala.

Salariatii din armata, politie, jandarmerie, SRI, STS, pompierii, dar si noi functionarii cu statut special din penitenciare va suntem recunoscatori pentru ca ati orientat decizia politica spre redobandirea stabilitatii si sigurantei salariatilor/rezervistilor din aceste institutii, in special in planul veniturilor.

Sistemul administratiei penitenciare este subordonat ministrului justitiei insa personalul nu se regaseste in familia ocupationala „justitie” din punct de vedere al drepturilor si obligatiilor. Facem parte din structura de aparare a Romaniei iar securitatea nationala este un obiectiv primordial mai ales in contextul conflictelor in derulare in proximitatea tarii noastre. Salariatii din aceasta structura trebuie sa aiba siguranta zilei de maine cel putin in planul remuneratiei, similar colegilor din politie si aparare, pentru ca, la randul lor, isi pun vietile in slujba tarii riscand zilnic prin natura profesiei. Ne aflam in misiune permanenta indiferent daca este pace sau razboi si nu vom da inapoi atunci cand tara va avea nevoie de noi.

Domnule viceprim-ministru, cautam pe cineva in care sa credem si pe care sa-l credem. Am incercat fara succes in propria institutie si in ministerul coordonator. Am asteptat 2015 ca pe anul unor reparatii morale, anul in care macar o parte dintre drepturile legale suspendate ar putea fi acordate din nou. Si reparatia s-a produs, cu ajutorul dumneavoastra, in plan normativ.

Suntem aproape in a opta luna din an, iar functionarii publici cu statut special din sistemul penitenciar nu au incasat un leu ca efect al noii legislatii active din prima zi a anului! Nu s-au platit majorarile salariale pentru munca prestata in zile de sarbatoare si repaus saptamanal, precum si pentru misiuni speciale (OUG 83/2014), nu s-a achitat majorarea de 100 de lei brut pentru salariatii din sectorul medical si de reintegrare (OUG 70/2014), nu au fost actualizate valorile normei de hrana si de echipare (OUG 26/2015) si nu s-au platit drepturile de echipament pentru anul in curs.

Daca situatia din penitenciare era una generala la nivelul structurii de aparare am fi inteles ca trebuie sa asteptam anumite etape normele in implementarea noilor masuri adoptate in plan salarial. Insa este de neinteles cum a devenit sistemul penitenciar cu cei 12.500 salariati ai sai, unica institutie din structura care nu reuseste sa plateasca aceste drepturi nici macar la jumatatea trimestrului III al anului, intrucat suntem informati ca perspectivele de plata sunt ulterioare rectificarii bugetare, respectiv la salariul care se va plati pe data de 10 septembrie, fara a avea insa vreo certitudine nici macar cu privire la acest termen.

Intr-un an care trebuia sa fie marcat de reveniri salariale, de recuperarea unor drepturi suspendate incepand cu 2010, intr-un an care trebuia sa fie marcat de pace sociala ca rezultat firesc al cresterii economice a tarii, sindicalistii din penitenciare sunt nevoiti sa organizeze proteste pentru ca nu mai pot indura frustrarea, minciuna si in primul rand neasumarea.

Nu stim cum reusesc alte ministere sau institutii, domnule viceprim-ministru, sa isi respecte la timp obligatiile fata de proprii salariati iar MJ/ANP nu reusesc decat sa invoce in dialogul cu sindicatele legea responsabilitatii fiscale si insuficienta bugetului. Nu stim vreo institutie din Romania care sa primeasca de la inceputul anului un buget suficient pentru toate cheltuielile inclusiv salariale aferente celor 12 luni din an.

Totusi, politistii, militarii, jandarmii si alti colegi din acelasi domeniu beneficiaza de majorarile salariale la zi, incepand cu luna ianuarie 2015, iar noi speram sa primim niste restante in luna septembrie! Functionarul public cu statut special din sistemul penitenciar s-a specializat in restante si exact aceasta va fi si tema mitingului pe care il vom organiza. Pe scurt, muncim pe datorie, domnule viceprim-ministru!.

Intelegem ca institutia noastra este subfinantata la capitolul cheltuieli salariale avand un deficit salarial de 10 zile din anul curent insa stim sigur ca nu este absolut nimic nou fata de anii anteriori sau fata de alte ministere. Aceasta este cutuma si procedura in Romania. Rectificarile sunt decisive pentru finalul de an si acopera aceste deficite mai ales daca PIB-ul permite si stim ca permite. Atunci nu ramane decat o explicatie la intrebarile retorice din paragaful anterior si anume ca MJ/ANP sunt singurele institutii din Romania care aleg sa isi asume nerespectarea legislatiei care impune cresteri salariale preferand sa-si asigure doar un serviciu linistit pe pozitii inalte la adapostul unor norme bugetare rigid interpretate.

Asumarea nu este simpla si suntem convinsi ca stiti asta mai bine decat noi, ati dovedit-o. Insa domnule viceprim-ministru, structura de aparare nationala ar trebui sa functioneze ca un tot unitar. In calitatea dumneavoastra de coordonator al securitatii nationale, va cerem sa nu permiteti aceste nedreptati. Nu mai putem sa acceptam amenintarile cu disponibilizarea aruncate de fiecare data cand ne cerem drepturile, nimic in plus. Si mai grav de atat, drepturi restante care se tot acumuleaza!

PUBLISIND/SNLP asteapta data de 10 august 2015 indicata angajatorilor ca ultimatum, prin adrese scrise la care nu am primit nici raspuns si nici vreo invitatie la dialog. Daca in cuantumul salariului care se va plati la acea data nu se vor achita toate restantele cuvenite personalului, enumerate explicit in corespondenta derulata cu angajatorii, ulterior acestei date vom organiza proteste in tot sistemul penitenciar, cu toata forta si pana la solutionarea revendicarilor. Nu ne dorim sa atragem atentia inutil si nici sa generam perturbari in structura de aparare, dar alte solutii efectiv nu ne-au mai ramas. Va datoram aceasta informare in contul eforturilor pe care le-ati facut pentru aceasta structura si ne exprimam increderea ca nu veti ignora mesajul nostru si solicitarea de sprijin.


Cu deosebita consideratie


Stefan TEOROC
Presedinte SNLP/PUBLISIND

4 comentarii:

  1. Tot respectul pentru Stefan Teoroc. Omul asta detine multi asi in maneca. Si ma bucur enorm ca SNLP este pasiunea lui cea mai mare !

    RăspundețiȘtergere
  2. Puține șanse de câștig. În țară sunt foarte mulți lideri de sindicat care urmăresc doar interesul propriu, de aceea nu se aude vocea de la centru.......

    RăspundețiȘtergere
  3. Probabil faci referire la liderii locali. Este adevarat ca nu toti raspund la unison si ca implicarea a devenit cateodata facultativa insa cel mai important e sa existe nucelul. Iar la momentu de fata exista si functioneaza foarte bine. Chiar si in conditiile date, cand nucelul o cere, din fericire, liderii din teritoriu raspund in unanimitate pozitiv. Daca maine am iesi in strada, am proesta cu cel putin 2000 de oameni. Probabil si nivelul de frustrare a atinsd cote alarmante printre membrii si la o singura scanteie se poate aprinde un foc puternic. Personal mizez pe treaba asta. Au fost facute incercari de mobilizare iar reactia a fot surprinzatoare si pentru noi. Oamenii asteapta doar un semn. Iar acesta va veni dupa data de 10 august daca toate restantele nu ne vor fi platite.

    RăspundețiȘtergere