marți, 10 aprilie 2018

SONDAJ | Cum vrem sa lucram? Transparentizarea opiniilor


UPDATE: Voturile exprimate de catre colegii de pe schimburile operative au fost numarate, acestia exprimandu-se pentru ambele programe dupa cum urmeaza: 
Pentru programul actual 12/24 x 4 ture-72 ore liber: 58 voturi
Pentru programul 12/24 - 12/48: 39 voturi. 
Respectam astfel optiunile exprimate in majoritate. Mentionam faptul ca reprezentantii sindicali nu si-au exprimat optiunea prin vot. 

Ciclitatea chestionarii personalului cu privire la programul de lucru  pentru schimburi pare sa devina un obicei, din 4 in 4 ani. In 2010 am avut o transa de opinii iar in 2014 o alta transa. In urma cu 4 ani, pentru intentia de modificare a programului actual s-au exprimat 5 sau 6 colegi. Majoritatea au motivat, pe langa sondajul propriu-zis, ca un program 12/24-12/48 ar crea o rutina permanenta pana la iesirea la pensie, neexistand o ruptura de ritm semnificativa.

La nivelul sistemului, in aproximativ 9 unitati mai functioneaza pe programul similar Tichilestiului, motivele persistand a fi exprimate in sensul celor de mai sus. In decursul anilor, si penitenciarul Braila functiona pe acest program. Intre timp l-au modificat in sistem 12/24-12/48 si, ulterior, desi au constatat o mai buna organizare a vietii personale pe vechiul program, nu au mai putut reveni.

La nivelul Tichilestiului, odata cu incadrarea a foarte multi colegi noi, ne-au parvenit informatii cu privire la intentia de modificare a programlui de lucru a schimburilor, de la 12/24 x 4 ture cu 72 ore libere la 12/24-12/48. Iar motivele sunt exprimate in sensul relaxarii dupa efectuarea serviciului de noapte si un interval mai lung de timp intre turele de zi, acest ultim motiv fiind exprimat in special de colegii care efectueaza serviciul pe sectiile de detinere.

Pana acum avem 2 tipuri de program, ambele cu motivari diferite, inclusiv de context. Ca sindicat si ca reprezenanti ai membrilor nostri, noi nu putem apela decat la organizarea unei actiuni din care sa reiasa opinia majoritatii si, evident, sa ne supunem opiniei majoritatii. Iar pentru asta vom organiza un referendum in acest sens, colegii de pe schimburile operative avand posibilitatea de a se exprima prin vot. Iar votul il vom organiza sa fie unul secret, fara ca cineva sa aiba posibilitatea de a constata cum s-a exprimat colegul sau seful lui ierarhic.

Atasam un formular prin intermediul caruia va puteti exprima opinia, rezultatul fiind unul orientativ si nu definitoriu, actiunea referendumului in acest caz fiind cea care va sustine mentinerea sau schimbarea programului:

Ce tip de program preferi?
Ca si perioada propozabila ar fi cea ulterioara datei de 20 aprilie cand turele se vor consolida si echilibra cu cei care vor definitiva perioada de debutanti. Imediat dupa finalizarea procesului de exprimare a opiniilor prin vot, la rezultatul final vom asista intr-un numar considerabil de membri pentru a elimina orice suspiciune de deturnare a opiniei majoritatii.

20 de comentarii:

  1. Cine se plânge că e obositor? Generația mai tânără am înțeles. Ok. O să plângeți după programul actual cu toate calculele voastre. Datorita lipsei de personal s-a acumulat un număr mare de ore suplimentare și oboseala la unii. Vin debutanții, luați CS-uri stați acasă (sau la mare), e mishto, vă odihniți dar de la anul ce mai luați în afara de CO? Ieși din ultima tura dimineața, ziua aia e pierduta, te odihnești, se presupune că ți-ai făcut serviciul cum trebuie și nu ai dormit. Deci ești obosit și dormi. Noaptea poate mergi in club (până apare primul copil) și îți mai rămâne DOAR o zi. Cine merge doar la o miuță și în rest se scarpină in...vârful capului e plictiseala. Cine e responsabil și vrea să facă ceva cu viața lui în afara de pușcărie nu are timp de nimic. Noi suntem la 25 km de oraș. Te poți schimba in 5 min de la venirea autobuzului dar nu pleci mai devreme de ora 8 (in cel mai bun caz) pentru că aștepți "rata". La Brăila te-a schimbat, ai plecat. Nu mai aștepți pe nimeni. Cei mai tineri și mai obosiți (din cate am înțeles) cate troiene au prins? De cate ori au rămas înzăpeziți? Atunci sa va vad cum vă odihniți la pușcărie din timpul vostru liber. Știu. Voi sunteți inventivi. Când nu va convine ceva vă luați medical și v-ați rezolvat problema. Asta înseamnă că altul trebuie sa suporte nesimțirea ta. Și uite-asa o să v-o trageți unul altuia. Halal. Aș fi curios și de o alta statistica. Cei care votează în ce sistem au lucrat până acum? Cunoaște fiecare sistem în parte din experiență sau din bârfe?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuzați că intervin, dar eu unul, anonim ca și dumneavoastră, doar că debutant, am lucrat 12/24-12/48 timp de 6 ani . Atât din punctul meu de vedere cât și a colegilor de la fostul loc de muncă, nu aveam de reproșat nimic legat de acest grafic (deși nu primeam 75% la zilele de weekend și de sărbătoare - ăsta e doar un detaliu). Odată cu intrarea în sistem, am simțit pe pielea mea diferența dintre cele două programe. Pot spune ca nici în momentul de față nu ma simt adaptat la programul actual, după aproape 2 ani. La programul de la vechiul loc de muncă nu am fost niciodată obosit cum am fost aici de nenumărate ori. Dacă dvs sunteți un supraveghetor pe secție și susțineți atât de vehement să rămână acest program, aveți tot respectul meu. Cel mai bine este să lăsăm lumea să voteze de cuviință și să ne conformăm rezultatului. PS : calculele, orele suplimentare, zile muncite, etc sunt identice. Ipoteza că 'nu-ți mai poți lua libere cum îți iei acum' precum și altele, care tot se zvonea sunt total eronate. Mult succes în continuare!

      Ștergere
    2. Cei mai tineri nu sunt chiar tineri!
      Este si asta un lucru de luat in seama!

      Ștergere
  2. vi se cam ridica tensiunea, domnule ! Noi vorbim despre majoritatea, nu de cativa. Daca voiati (de fapt daca puteati) explicati tuturor cam cum ar fi noul program...nu o sa vedeti....o sa vedeti...haideti, putin mai multa maturitate in vorbire...ma repet...daca este...daca se poate. Totusi , ar trebui sa vb nu sa aruncam cu pietre, asa cum e la puscarie... si... nu este vorba neaparat despre tineri cat este vorba si despre cei care au ani de munca...si ar fi mai multe. O zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga coleg,inteleg din randurile pe care le-ai scris mai sus ca esti foarte inversunat impotriva schimbarii programului,inteleg ca esti un coleg mai in varsta si respect acest aspect,fără sa vrei probabil ai spus si un mare adevar... "Ieși din ultima tura dimineața, te odihnești, se presupune că ți-ai făcut serviciul cum trebuie și nu ai dormit. Deci ești obosit și dormi. Noaptea poate mergi in club (până apare primul copil) și îți mai rămâne DOAR o zi...",in schimb n-am inteles de ce doar se presupune ca ti-ai facut serviciul,sa inteleg ca tu nu faci parte din cei ca si-l fac?din moment ce nu-i intelegi pe cei "tineri si obositi" probabil nu.Si te cam contrazici un pic in comentariul ala cand afirmi ca nu-i un program bun pt cei care mai vor sa faca si altceva in afara serviciului,pt ca da,asa cum ai spus si tu,"Noaptea poate mergi in club (până apare primul copil) și îți mai rămâne DOAR o zi".Corect!in care te poti odihni dupa distractie.in schimb pe actualul program nu prea mai poti sa mergi noapte in club dupa tura de noapte pt ca a2a zi tre sa fii fresh ca vii de zi,sau daca o faci va fi după setul de ture cand nu cred ca-ti mai arde.si daca ai norocul sa prinzi liberele alea pe care tot mi le ridici in slavi in cursul saptamanii s-a dus dracului si clubul si uite asa ajungi doar la o miuța si o sa te scarpini in varful capului...asta ca sa te citez din nou.un alt avantaj ar fi cand iei 2 recuperari legate si stai 6 zile acasa,altul ar fi ca prinzi doar o zi pe saptamana de serviciu in cursul saptamanii si abia la 4 saptamani prinzi 2(luni si vineri),nu cum e pe actualul,ca daca pici marti in zi de cursa mai pici si vineri in zi de cursa...si probabil mai sunt dar ideea e ca oamenii sa gandeasca singuri avantajele si dezavantajele,ca nu trebuie prietene influentati cu "tineri si obositi","batrani si fresh","somnorosi sau regulamentari"...etc,ca fiecare stie ce-l avantajeaza si ce face cu timpul lui. In alta ordine de idei,nu mai dezinforma te rog,am tot auzit si ai spus-o si tu cum ca,cei de la Braila dupa ce l-au schimbat au vrut sa revina...NU ESTE NICI PE DEPARTE ADEVARAT...cunosc destul de multi si lumea spune ca asta e perfect.Si ca sa-ti raspund si la întrebarea "Cei care votează în ce sistem au lucrat până acum? Cunoaște fiecare sistem în parte din experiență sau din bârfe?",probabil cei tineri au lucrat in sisteme similare sau pe programul 12/24-12/48 si îi avantajeaza sau probabil n-au lucrat decat pe programul asta dar clar nu le covine din moment ce vor sa-l schimbe.Asa ca accepta schimbarea venita din partea tinerilor si lasa conservatorismul deoparte,cei tineri au si neuronii mai tineri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "...am tot auzit si ai spus-o si tu cum ca,cei de la Braila dupa ce l-au schimbat au vrut sa revina...NU ESTE NICI PE DEPARTE ADEVARAT.."

      Ni se pare noua sau incurci putin boprcanele? Daca raspunzi primului comentariu, e inr egula. Numai ca aduci in discutie nunata de dezinformare pe temeiul celor scrise in articol cu referire la faptul ca cei de la Braila ar fi dorit sa revina si asta ar fi o dezinformare. Fii putin mai atent. Asta s-a intamplat la Braila acum ceva ani si a fost un exemnplu. Au existat la acel moment destul de multi colegi de la Braila care au opinat conform spuselor din articol. Nici pe departe dezinformare. Dupa cum constatati, in articol gasesti tot atat de multe elemente favorabile schimbarii programului actual. Noi nu suntem alte sindicate, noi suntem SNLP. Si daca esti mult prea nou venit (de o luna -doua), vei intelege pe parcurs diferenta dintre noi si altii cu care ai cochetat probabil.

      Ștergere
    2. într-adevăr stimate coleg,cu scuzele de rigoare fata de colegul care a postat primul comentariu,rectific textul din care ar fi trbuit sa citez,asa ca va rog sa considerati citatul ca venind din textul pe care l-ati publicat dumneavoastră,dar confuzia am fact-o pt ca am auzit la cateva persoane afirmatia pe care ati scris-o in text si nu e ok dupa parerea mea...insa imi pastrez afirmatia ca nu este nici pe departe adevarat cum ca multi de la Braila ar fi vrut sa revina pe vechiul program...sau probabil ca tot atat de multi care v-au informat ca au dorit sa treaca pe vechiul program,mi-au spus si mie ca programul 12/24-12/48 e mai bun ca actualul.si cu tot respectul stimate coleg,nu vad legatura discutiei noastre referitoare la schimbarea programului cu apartenenta sindicala(actuala sau trecuta) a fiecaruia.ma rog...n-as vrea ca subiectul asta sa fie un motiv de inversunare intre colegi si sincer sa fiu la inceput eram un pic indiferent in ceea ce priveste schimbarea,dar va multumesc mult ca m-ati ajutat sa-mi formez o opinie si sa ma decid pana la urma...o zi frumoasa!

      Ștergere
    3. Afirmațiile privind apartenența sindicala au fost făcute prin prisma intervenției sintagmei de dezinformare in comentariul tău stimate coleg. De aceea am ținut sa precizez ca in cadrul organizației noastre nu se practica ca-n alte organizații pe care le cunosc bine, chiar foarte bine. In rest, suntem extrem de multumiți sa va exprimați opiniile fie ele și in necondardanta cu unele opinii. De aceea rezistam ca organizație puternica, pentru ca știm sa ascultam oamenii și sa-i respectam ca atare.

      Ștergere
  4. Te-am inteles perfect,insa cum,cand si cu cine cochetez,sunt aspecte care ma privesc exclusiv...si uite,daca ma intrebi pe mine si asta e strict opinia mea,nu cred ca trebuia facuta referire in postare la situatia de la Braila pt ca e o informație care nu stiu cat se poate proba,adevarat?a deranjat cuvântul "dezinformare",ok,promit sa-mi cer scuze ca l-am folosit daca-mi demonstrezi ca exemplul cu ce s-a intamplat la Braila e adevarat(cum ca majoritatea a vrut sa revina pe vechiul program dupa ce la-au schimbat in 12/24-12/48)nu discutam de 1,2,3...5 persoane pt ca astia nu reprezinta majoritatea...desi n-are nici o relevanta acel exemplu dar ma rog...pt ca uite...daca nu e asa...iti dau definitia dezinformarii " După Vladimir Volkoff, autorul celebrului Tratat de dezinformare, dezinformarea este tehnica ce permite furnizarea de informații generale eronate unor terți, determinându-i să comită acte colective sau să difuzeze judecăți dorite de dezinformatori." in rest...numai bine si sper ca schimbul de opinii sa nu supere pe nimeni!te salut cu respect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este evident ca atunci cand construiesti in jurul unui cuvant, google poatye ajuta din plin. Raman insa niste hibe de logica, mai exact o fractura de logica cand dezinformarea o institui stricto-senso canmd, in fapt, ea are conotatii mult mai profunde, precum ai citat din Volkoff. Si acum, probabil, in aceeasi masura nu cred ca te va deranja aceasta opinie. De obicei nu tratez probleme existentiale si nici nu filosofez excesiv daca nu este cazul. Vis-a-vis de problematica parerii colegilor de la Braila pe seama programului, iti pot doar argumenta ca aele persoane (nu putine) cu care am interactionat la acel moment, s-au aratat nemultumite de schimbare. In acea perioada ne confruntam inclusiv cu un program pilot al ANP pentru implementarea unui program de 8 (pnt. Ploiesti si ina doua penitenciare) iar problematica Brailei a intervenit tangential in discutie. Dar nu cred ca este cazul sa dezvoltam. Iti respect opinia insa nu o pot accepta pe cea referitoare la dezinformare. Simai mult de atat, probabil pe parcurs, cu cat ne vom cunoaste mai bine, vei realiza ca putem face fata unor "soparle" chiar cu brio. Seara faina!

      Ștergere
  5. Bunicele comentarii dar argumente nu prea am găsit. Ceva sa mă convingă într-o direcție sau alta. Pentru mine chiar nu mai are importanță ce program alegem. Ce observ in schimb. Propunerea vine de la cei intrați de curând în sistem. Ok. Spune cineva că neuronii sunt mai tineri (sau ceva de genul). Mă abțin de la comentarii!!! Copilul meu are neuronii mai tineri, nu înseamnă că poate lua decizii mai bune. Cei "conservatori" au trăit schimbări de dragul schimbării doar că "așa e la Galați", sau "așa era la "Giurgiu". În altă ordine de idei. Intri într-un sistem. Se presupune că știi despre ce e vorba dar la câteva luni nu-ți convine programul. Vrei să-l schimbi. Ce urmează? Ce nu-ți mai convine?

    RăspundețiȘtergere
  6. Stimați colegi, oare cum va explicați faptul că vreo 36 de "pușcării" sunt total Pro 12/24/-12/48 iarăși noi suntem atât de conservatori. Conservatori nu sunt oare cei care vin la munca sa se odihnească? A treia si a patra tura mai esti capabil să alergi pe sectie? Spun si eu asa, din experienta turei rusești: 12/24 - 12/48 este foarte buna. Haideți mai bn sa o incercam si daca nu e bn, la următorul vot, revenim la actuala tura. OPEN MIND.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce puneți atât de ușor etichete, open mind, conservatori?! Cei cu neuronii mai tineri și cu definiții pompoase pentru manipulare nu ar trebui sa vă reamintească ramolitii conservatori că există diferențe intre generații. Acum înțelegând diferențele eu cred că sunt avantaje și dezavantaje la ambele programe și peste 4 ani sa votam un alt siatem, sa fim unici: 8 cu 16. A scris un coleg într-o postare că la 2 libere sta acasă 6 zile. Ok. Așa este. Dar într-o altă postare scrie altcineva că odată cu noii colegi, care se definitivează în câteva zile, până la sfârșitul anului se vor termina orele suplimentare, nu se vor mai acumula altele, vom ieși la sfârșitul lunii cu 0 ore suplimentare. Și atunci... De unde va mai luați 2 libere să stați acasă 6 zile? Întreb și eu. Că nu mă duce capul.

      Ștergere
  7. eu ma opresc aici stimate coleg pt ca discutia poate deveni interminabila daca ne punem mintea si eu nu vreau sa filozofez prea mult nici daca e cazul pt ca spre deosebire de tine n-am asemenea veleități.asa ca mi-am exprimat doar opinia si chiar n-am avut inentia sa deranjez pe cineva,a fost doar opinia mea pe care asa cum ai spus si tu toti avem dreptul sa ne-o exprimam fie ea pro sau contra schimbarii si asta n-r trebui sa deranjeze.seara buna si va salut cu respect pe toti fie ca sunt pentru schimbare,conservatori sau se abtin!

    RăspundețiȘtergere
  8. OPEN MIND. Pfui! Asta e praf in ochi. Eu propun altceva. Sa schimbam directorul! Ce?! Vouă vă place de el? Pai am avut director cu decolteu până la buric și lanțuri (nu cătușe) la picioare. Nu vă place? Punem stroboscoape pe secție, lasere in foișoare, fumul e asigurat de "feștile" ca să mențineți atmosfera relaxanta din cluburi. Și ce era mai important era sa uit. Veniți la muncă doar când va convine vouă, cum vă convine și obligatoriu când vă simțiți voi odihniți. Apropo. Și șefii de tura puteți să-i schimbați. Că de asta s-a zbătut sindicatul ani de zile ca voi să veniți cu tot felul de aberatii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Profit de câteva oportunități. 1. Administratorul nu îmi mai blochează comentariile. 2. "Obosiții" sunt in cluburi iar eu schimb pampersi. 3. Votul văd că i-a cam înmuiat pe vizionari. Și n-am ce face decât să scriu. A)Un fost șef al meu spunea un lucru mare: cine se crede bărbat noaptea trebuia să dovedească și ziua. Aviz crailor din cluburi obosiți a doua zi pe secție. Nu vreți să știți ce făceam eu la serviciu după o noapte de club! B) Ca să aveți viață ușoară pe secție nu trebuie sa povestiti unde lucrează sotia, ce mașina aveți, unde locuiește colegul etc. De aici vi se trage! Nu de la program. (Sunt lucruri povestite în preajma mea. Le-am auzit. Dar... Scuze! Voi aveți neuronii mai tineri și mai sunteți și open mind). Beneficiarii speculează orice respirație a noastră și apoi va sancționează cu zeci de km pe secție și sute de cereri aberante. Poți să-l refuzi după ce i-ai spus unde lucrează sotia?! C) Postează cineva despre un program de la fostul loc de muncă super ok și cu colegi mulțumiți. E ca și cum ai circula pe DN1 și D223C. De ce ai mai venit aici? Fuguta de unde ai venit daca era așa de bine. Unii dintre cititori cred că și-au dat seama de unde au venit câteva comentarii mai acide. Nu am avut intenția să mă ascund. Exista o presetare la blog pe care am văzut-o după ce am dat enter. Admin are acordul meu sa devoaleze identitatea. Public eu identitatea cu o condiție. Stabilim o întâlnire în club. Eu și voi câți vreți, toți open mind si cu neuronii tineri dar sa vina și cel care a leșinat în spital, și cel care a dat locul de munca al soției, și cel care a scos țigări din ppd și mai sunt câțiva care ii vreau in sala(nu pot scrie detalii aici pt că nu citește doar CDBRT). Sindicatul a sângerat ani de zile, când voi dădeați capacitatea, pentru ca voi sa aveți dreptul să munciți decent. Nu a luptat să nu munciți! Acum 10 ani v-ați fi pisat o data la 8 ore iar în foișor erau 54 de grade, cu 6 controale pe noapte, cu 50 de scaune sărind toate in 5 secunde in aer in sala de mese... Mai continui?!

    RăspundețiȘtergere
  10. 300 de voturi și 240 de FPSS. Votează și rudele cumva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sondajul e public si strict orientativ. Nu este definitoriu. Doar cei de pe schimburi din cadrul CDBRT vor decide o eventuala schimbare.

      Ștergere
  11. Sa vedem prevederile legale.
    Codul muncii: Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normat ive specifice o durată zilnică a timpului de muncă
    mai mică sau mai mare de 8 ore.
    (2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
    Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inega l în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.

    Art. 111. [durata maximă a timpului de muncă]
    (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
    (2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

    Acum, pentru a fi in concordanta si matematica si cu legea, si cu sistemul biologic al organismului, este normal ca dupa 12 ore tura de zi sa urmeze un repaos de 24 ore, asa cum spune legea, iar dupa 12 ore tura de noapte, sa fie 48 repaos.
    In felul acesta ajungi intr-o saptamana la 48 de ore lucrate, (4 ture), iar in saptamana urmatoare 36 ore (3 ture), la finalul lunii reiesind acelasi nr. de ore ca la serviciul regulat de 8 ore.
    Pentru o mai buna compensare, dupa patru ture consecutive de lucru in regim 12/24, 12/48 se acorda o tura libera, "volanta sau tura pana".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fpss din sistemul penitenciar nu au contracte colective demunca ci doar salariatii civili. Fpss au Acord privind raporturile de serviciu. Vis-a-vis de program, am extras toata sectiunea:
      CAPITOLUL 4
      Conditiile de munca si programul zilnic de lucru ale funcţionarilor publici cu statut special
      Art. 22
      (1) Timpul de muncă reprezintă timpul pe care funcţionarul public cu statut special, în funcţie de specificul activităţii îl prestează pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu în cadrul unităţii, timpul destinat formarii profesionale, precum si orice alta perioadă de timp în care angajatul se află la dispoziţia angajatorului şi se pontează corespunzător.
      (2) Stabilirea tipului de program de lucru, precum si a orelor de începere şi terminare a programului, se realizeaza de catre şefii unităţilor prin dispoziţii sau regulamente interne, cu avizul consultativ al organizaţiilor sindicale semnatare şi se afişează la sediile unităţilor.

      Art. 23
      (1) Durata normală de lucru pentru funcţionarii publici cu statut special este de 8 ore pe zi, sau de 40 de ore pe săptămână, potrivit legii, realizată prin săptămâna de lucru de 5 zile.
      (2) Timpul de muncă prestat în afara duratei normale a timpului de muncă este considerat muncă suplimentară şi se pontează în mod corespunzător.
      (3) În funcţie de specificul unităţii, se poate opta si pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale de 40 de ore pe săptămână.
      (4) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
      (5) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
      (6) Când munca se efectuează în schimburi, durata timpului de muncă va putea fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de 3 luni, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână inclusiv orele suplimentare.
      (7) Programul de lucru se poate organiza de către şefii unităţilor astfel:
      – 8 ore program de lucru – 16 ore timp liber, cu acordarea de zile libere în decursul lunii (numărul de zile libere este egal cu numărul zilelor de sâmbătă şi duminică din luna respectivă, precum şi a zilelor de sărbători legale ori declarate nelucrătoare);
      – 12 ore program de lucru (în cursul zilei) – 24 ore timp liber urmate de 12 ore program de lucru (în cursul nopţii)– 48 de ore timp liber
      – 12 ore program de lucru în timpul zilei – 36 de ore timp liber
      – Alte forme de program, în funcţie de specificul unităţii cu consultarea sindicatelor semnatare
      (8) În cazul în care se va stabili prin cadrul normativ că programul de lucru al personalului din grupele operative constituite la nivelul unităţilor este de 24 de ore, atunci timpul liber de care beneficiază funcţionarul public cu statut special este de 72 de ore.
      (9) Munca prestată în intervalul dintre orele 22-06 este considerată muncă de noapte.
      (10) Durata normala a timpului de munca în regim de noapte, nu poate depăşi o medie de 8 ore pe zi calculată pe o perioadă de referinţă de maxim 3 luni calendaristice, cu respectarea repausului săptămânal
      (11) Personalul care, potrivit programului normal de lucru, îşi desfăşoară activitatea în timpul nopţii, între orele 22,00 şi 6,00, beneficiază pentru orele lucrate în acest interval de sporul prevazut de legislatia in vigoare.
      (12) Cei ce desfăşoară cel puţin 3 ore de muncă de noapte în cadrul programului normal de muncă sunt supuşi unui examen medical gratuit periodic, examenul medical şi periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice şi al ministrului sănătăţii.
      (13) Femeile gravide, lăuze şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă pe timp de noapte.

      Ștergere