vineri, 4 mai 2018

"La munca, derbedei, ca trece anul". Fapte, nu vorbe!

Au fost si inca sunt vremuri care ne pun rabdarea la incercare, expunandu-ne in fata unor decizii politico-administrative cu un puternic substrat experimental. Nu departe sunt deciziile si modalitatea de interpretare a unor acte normative inclusiv in sistemul penitenciar, toate, evident, in defavoarea salariatilor sistemului. De parca se concureaza continuu pentru obtinerea unui trofeu in domeniu. Daca-i pe fond de incercare a reactiei maselor sau pur si simplu pe fondul unei prostii crase, ramane sa decideti singuri.


An de an, guvernantii si politicienii care i-au sustinut, s-au intrecut in vaicareli si lamentari, cum ca nu sunt bani la buget, ca economia nu merge, ca anteriorii guvernanti au cheltuit aiurea banul public si au lasat adevarate gauri negre in bugetul statului. La fiecare Crăciun din 2010 incoace ne-au facut cadou tot felul de ordonante referitoare la masuri fiscal bugetare. Dupa ce te taie toate apele citind preambulul ordonantelor, scris cu cuvinte mestesugite, termeni elevati, pe care cu siguranta toti muritorii ii înteleg si care ne descriu sumbra situatie a finantelor, ducandu-te si cu gandul la vorba unui clasic in viata cum ca se „scufunda planeta”, constati ca sunt restrictii, suspendari, prorogari, neacordari de drepturi, doar pentru cei care muncesc.

Nu am vazut nimic despre taierea ajutoarelor sociale pentru trantori sau simulanti, adevarata cauza a destabilizării sistemului de pensii. Mai nou, vor trebui platiti si detinutii pentru conditiile improprii din detentie, dar asta nu ar fi o problema atat timp cat ati facut economii din neplata orelor suplimentare ale politistilor si angajatilor din penitenciare, precum si a neplatii ajutoarelor la trecerea in rezerva a acestora. Nu am vazut nimic despre cresterea colectarii de taxe si impozite, despre confiscarea averilor dobandite fraudulos, despre eficientizarea cheltuirii banului public, despre eliminarea pensiilor inventate sau despre cresterea absorbtiei fondurilor europene.

Intrebari firesti: "Cand nu va veti mai prevala de ordonante care sa va acopere impotenta si incapacitatea de a obtine venituri la buget si implicit de a pune in plata drepturile legale?" "Cand nu ne veti mai minti si va veti onora promisiunile electorale?" "Cand ii veti respecta pe cei care muncesc, fara discriminare?" "Cand nu veti mai taia de la unii ca sa va laudati ca dati la altii?" Adevaratii lideri tac si fac. Steven Covey spunea, „ceea ce faci are o importanta mult mai mare decat ceea ce zici".

Iar incheierea apartine titlului si cuvintelor marelui Adrian Paunescu: „La munca, derbedei, ca trece anul/Si vin ailalti si-o sa va ia ciolanul”.

By V.D. Marinescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu