miercuri, 19 septembrie 2018

Prima de instalare. Demers pentru membrii SNLP Tichilesti

Haosul politicii salariale si multitudinea de probleme create in ultimul timp de un personaj cel putin obscur al ANP, ne-au acaparat indeajuns de mult atentia cat sa ne deranjeze din prioritatile pe care le-am stabilit initial. Inca de la incadrarea colegilor din sursa externa, s-a accentuat posibilitatea acordarii primei de instalare, cel putin pana la o interpretare abrupta, care a generat acalmie.

Desi nu exista un punct de vedere general valabil si aplicabil la nivelul tuturor unitatilor. Asadar, ne repliem si actionam. In prima faza vom incerca o corespondenta cu factorii decidenti si, functie de rezultat vom recurge la urmatorii pasi. Cel putin in interpretarea noastra, prima de instalare trebuie acordata iar considerentele sunt urmatoarele:

Legea 284 privind salarizarea unitara prevede intr-adevar ca absolventii institutiilor de invatamant specific beneficiaza de acest drept. Problema se pune ca cei incadrati din sursa externa nu se regasesc in L284 ca si categorie de personal.Insa, avem legea 293 care prevede ca poti deveni fpss prin incadrarea din sursa externa si tot legea 293 prevede faptul ca esti obligat sa urmezi cursuri de pregatire si specializare oirganizate de ANP. (art. 16 alin 1)

Ori aceste cursuri de pregatire si specializare se pot desfasura in institutii de invatamant specific sau, la alegerea ANP, in propriile unitati. Si totodata, pot asimila sau mai degraba pot considera ca, in calitate de fpss din sursa externa, dupa parcurgerea perioadei de debutant in care am urmat cursuri in institutii ale ANP, cu prima zi in care devin definitiv pot beneficia de prima de instalare

L.284/2010, Anexa VII, art 26:
(6) La absolvirea instituţiilor de învăţământ militar, elevii şi studenţii militari cărora li se acordă grade de ofiţeri, maiştri militari sau subofiţeri ori cei care au obţinut asemenea grade pe timpul şcolarizării au dreptul, la prezentarea la unităţi, la o indemnizaţie de instalare egală cu solda funcţiei de bază stabilită pentru funcţiile în care au fost numiţi şi la decontarea cheltuielilor de transport pentru ei, membrii de familie şi gospodăria lor(7) Prevederile alin. (6) se aplică în mod corespunzător şi poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
Prevederea este preluata si noua lege unitara, respectiv Legea 153:

(6) La absolvirea instituţiilor de învăţământ militar, elevii şi studenţii militari cărora li se acordă grade de ofiţeri, maiştri militari sau subofiţeri ori cei care au obţinut asemenea grade pe timpul şcolarizării au dreptul, la prezentarea la unităţi, la o indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie/salariul de funcţie stabilită/stabilit pentru funcţiile în care au fost numiţi şi la decontarea cheltuielilor de transport pentru ei, membrii de familie şi gospodăria lor.(7) Prevederile alin.(6) se aplică în mod corespunzător şi poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu