luni, 30 martie 2015

SNLP furnizează expertiză. ER Plan - plan de urgenţă prezentat la Conferinţa INTERACT - 18.11.2014

Sursa: www.snlp.ro

SNLP furnizeaza expertiza. ER Plan - plan de urgenta prezentat la Conferinta INTERACT - 18.11.2014

click pe imagine pentru a vizualiza ER Plan SNLP
Captura de ecran din 2015.03.22 la 21.04.10
Pe baza propunerilor initiate in Conferinta INTERACT organizata ca activitate in Proiectul Itinerariul Dialog ID implementat si finalizat de SNLP anul trecut,  la nivelul ANP a fost constituit un grup de lucru care aproape a finalizat standardele de sistem pe baza carora vor fi clasificate penitenciarele in vederea detectarii necesarului real de personal. Pentru acest scop SNLP a elaborat un plan de urgenta denumit ER PLan (Emergency Plan) pe care l-a prezentat in  managementului ANP si a tuturor directorilor de unitati din sistem, invitati la Conferinta INTERACT.

In functie de standarde si necesar de posturi/oameni se va putea realiza o reorganizare corecta a penitenciarelor precum si o actualizare a numarului de posturi prevazut pentru sistemul nostru prin hotarare de guvern, avand astfel posibilitatea de a fundamenta mult mai clar solicitarile pentru finantarea unor posturi vacante inaintate la nivel de guvern. In scurt timp vom pune la dispozitia salariatilor standardele elaborate pentru diferite tipuri de unitati pentru a face observatii. In cuprinsul ER Planului a fost furnizat un exemplu foarte concret de standard (administrativ/operativ). Vizualizati aici exemplul de standard al SNLP.

Prin standarde intelegem reguli si calcule general valabile pentru acelasi tip de unitati/structuri/misiuni care vizeaza un raport corect personal/misiuni tinand cont de regulamente, norme europene si alte particularitati. Pentru un rezultat concludent, SNLP a propus elaborarea unor standarde generale cu care vor fi comparate datele furnizate de unitati conform unei machete. La finalul acestei operatiuni este posibil sa constatam ca necesarul real de personal in sistem nu este de 15.000 de posturi cum reiese din HG 1849/2004, ci de 23.000 posturi (ca exemplu).

Sunt voci care se arata alarmate de aceasta perspectiva deoarece raportul personal/detinuti in sistemul penitenciar romanesc este ameliorat avand in vedere descresterea aparenta si amagitoare a efectivelor custodiate (noi spunem ca in scurt timp vom inregistra cresteri). In prezent avem 1 salariat la 2,40 detinuti, iar daca numarul de posturi ar creste, perspectiva este de un numar si mai mare de posturi vacante care ar trebui finantate dar care sunt greu de justificat cat timp nu reusim sa ocupam nici cele 2500 posturi vacante istorice pe care le avem in prezent.

Raportul personal/detinuti din Romania nu trebuie insa privit in mod similar cu cel din alte state unde cazarea detinutilor se face in camere de doua paturi sau chiar un pat, iar misiunile de paza a perimetrelor, de hranire sau de escortare a detinutilor sunt descentralizate. SNLP vrea sa demonstreze ca organigramele existente precum si statele de functii sunt inertiale si nerealiste si va depune toate eforturile necesare pentru atingerea acestui obiectiv. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu