vineri, 6 martie 2015

"Soc si groaza!" Despre penitenciare !

 Sursa: www.snlp.ro

Soc si groaza! Planul de guvernare PNL include cinci pagini despre penitenciare

tnr 800x800 18682 predoiu5In actualul plan de guvernare (2013-2016) gasim termenul penitenciare o singura data, la pag. 91, in obiectivul "reorganizarea penitenciarelor pentru asigurarea unor condiţii de deţinere conforme normelor internaţionale" de la capitolul Justitie, care nu numai ca nu a fost atins dar s-a reusit opusul sau. Mai precis, se pare ca actualul guvern a interpretat normele internationale in termeni romanesti si a redus in 2013 numarul de posturi vacante. Ca prin minune si cu mari eforturi au fost salvate multe dintre acestea dar tot s-au pierdut cateva sute. In rest - nimic. Sa nu cumva sa vedem cele 2000 de locuri de detinere castigate prin masuri de austeritate si de economisire a bugetului absolut liniar din ultimii ani, ca rezultat al vreunui demers guvernamental.
Spre deosebire de planul actual, in Planul de guvernare PNL - 2015 recent facut public, avem surpriza totala sa gasim o analiza destul de reala a sistemului penitenciar si o serie de obiective care ne-ar taia respiratia daca am mai fi atat de creduli ca la inceputul crizei econimice. Cu toate retinerile puternic alimentate de ADN-ul nostru modificat in ultimii ani de pierderi pe toate planurile, este destul de revigorator sa citesti la paginile 102-106, sub forma unor obiective asumate de partidul care a generat presedintele tarii si in urma fuziunii va oferi si premierul, texte precum:
  • Partidul Naţional Liberal îşi asumă obiectivul modernizării sistemului penitenciar. Standarde de detenţie la nivelul Uniunii Europene, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale angajaţilor din sistem, respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi crearea şanselor de reintegrare socială a foştilor deţinuţi constituie elementele fundamentale ale acestui obiectiv.
  • În toată această perioadă sistemul a fost puternic subfinanţat, cu consecinţe nefaste atât asupra condiţiilor de viaţă 103 ale deţinuţilor cât şi asupra condiţiilor de muncă ale angajaţilor.
  • Starea sistemului penitenciar afectează nu numai viaţa cotidiană a deţinuţilor, ci şi activitatea şi drepturile angajaţilor din sistem. Condiţiile de muncă ale angajaţilor din închisorile româneşti sunt, deasemenea, în contrast cu standardele europene.
  • Suprapopularea, frigul, umezeala, condiţiile de igienă precare etc., marchează şi cariera profesională a personalului penitenciar. Acesta nu dispune de minime facilităţi, banale în sistemele occidentale (condiţii decente de servire a mesei, vestiare, duşuri, cameră de repaos etc.).
  • Incidenţa ridicată a bolilor profesionale, uzura fizică şi psihică accelerate sunt consecinţe ale caracteristicilor acestui mediu profesional.
  • Angajaţii sistemului, îndeosebi cei care intră în contact direct cu deţinuţii sunt, în acest moment, excedaţi de volumul de muncă. În condiţiile în care completarea schemei de personal este în continuare blocată, personalul este suprasolicitat, compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzător este aproape imposibil de pus în practică iar plata orelor suplimentare este încă subiect de dezbatere.
  • Condiţiile de muncă ale angajaţilor sistemului penitenciar constituie, deasemenea, un obiectiv asumat de către Partidul Naţional Liberal. Angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor exercită un rol extrem de important în asigurarea ordinii publice şi siguranţei cetăţenilor. Ei sunt parte a administrării justiţiei, atât sub aspectul organizării executării măsurilor privative de libertate cât şi al recuperării morale şi reintegrării sociale a foştilor deţinuţi. Munca lor trebuie apreciată şi recompensată corespunzător.
  • Dincolo de aspectele care ţin de condiţiile de muncă, statutul şi recompensarea angajaţilor din sistemul penitenciar trebuie aşezate la nivelul celorlalte stucturi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Calitatea vieţii angajaţilor din penitenciare, cariera profesională, filtrele de selecţie, promovările în sistem, stabilitatea pe funcţie sunt aspecte care necesită reglementări similare.
Desi mentiunile din Planul de guvernare PNL par a fi redactate in sistemul penitenciar, se pare totusi ca sursa este externa. Care sa fie legatura intre aceste obiective si domnul Catalin Predoiu fostul nostru ministru nu stim, insa avem tot dreptul sa meditam. Pozitionarea intre obiective a imbunatatirii conditiilor de munca ale angajatilor, inaintea drepturilor si reintegrarii detinutilor este ceva absolut nou. Stim sigur doar un lucru: nu vom scapa o secunda din vedere obiectivele asumate in ce priveste sistemul penitenciar si vom pretinde indeplinirea lor punctuala!

3 comentarii:

  1. Sursa www.snlp.ro

    Puscaria nu este hotel
    Joi, 05 Martie 2015 19:16

    article-2450777-189FBF7500000578-470 634x423Sursa Agerpres

    Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a afirmat joi ca nu reprezinta o noutate faptul ca inchisoarea nu este hotel, dar a subliniat ca pentru a construi noi penitenciare si a le moderniza pe cele existente la standarde europene Romania ar avea nevoie de cel putin un miliard de euro. Declaratia vine in contextul in care Monica Iacob Ridzi, sotul si avocatii s-au plans de conditiile din penitenciar, acuzatii care au fost preluate pe larg, fara dovezi, de o parte a presei.

    "Din pacate, foarte multi oameni care astazi se afla intr-o situatie dificila au avut ocazia ca, foarte multi ani, sa faca ceva pentru sistem si, din pacate, nu au facut. Constatam astazi ca inchisoarea nu este hotel. Asa este. Inchisoarea nu este hotel. Inchisoarea din Romania in ziua de astazi de foarte multe ori este la limita demnitatii umane. Asa este, dar nu este o noutate. Acest lucru se intampla in mare masura dupa '89. In 2005 am fost la conducerea penitenciarelor si cred ca am vazut aproape toate penitenciarele din Romania, stiu cum arata. Din pacate, din 2005 pana in prezent nu s-a schimbat aproape nimic", a declarat Cazanciuc, la Palatul Parlamentului, intrebat daca va urma sfatul Monicai Iacob Ridzi de a vizita penitenciarele din tara in care detinutii traiesc in conditii inumane, informeaza Agerpres.

    El a adaugat ca Romania nu isi permite efortul financiar "imens" necesar pentru modernizarea penitenciarelor, indiferent cata vointa ar avea clasa politica.

    "10.000 de locuri deficit nu le putem acoperi peste noapte, chiar daca am avea toate resursele financiare maine. Sa scoatem penitenciarele aflate in centrul orasului in afara orasului in conditii decente nu este posibil peste noapte si Romania nu are aceasta resursa financiara, de aceea singura formula pe care noi am identificat-o pentru a face ceva de fond si nu doar de forma este o finantare europeana. Administratia face ce poate cu un buget crescut an de an, e adevarat nu foarte mult, dar pe solutii punctuale", a precizat ministrul Justitiei.

    Intrebat daca detinutii pot finanta modernizarea celulelor din banii proprii, Cazanciuc a spus ca regimul de detentie are niste reguli foarte clare in functie de modul in care se executa pedeapsa.

    "E foarte complicat (...) sa spunem cine sa stea in conditii mai bune sau nu. Fiecare sta in conditiile in care trebuie sa stea, potrivit regimului de detentie. Noi o sa incercam, in perioada urmatoare, sa suplimentam bugetul administratiei pentru a face conditiile de detentie mai aproape de limita demnitatii umane. Discutam de penitenciare construite in urma cu 100 de ani, in care indiferent cat am investi noi nu avem ce sa facem. Un penitenciar construit acum 100 de ani in centrul orasului ar trebui sa-l daramam si sa construim altul. Pentru a construi penitenciare care sa acopere deficitul potrivit standardelor europene si pentru a renova ceea ce avem acolo unde se poate acest lucru este nevoie de cel putin un miliard de euro", a precizat Cazanciuc.

    El a aratat ca, in ultimii trei ani, numarul de detinuti nu a crescut, sunt in jur de 30.000 de detinuti si nu se estimeaza in perioada urmatoare o crestere a acestui numar chiar daca in dezbaterea publica pare ca va fi o avalansa de noi detinuti.

    RăspundețiȘtergere
  2. apa de ploaie, campanie electorala a guvernului din umbra. interesant e cum cei care ajung la putere uitata toate lucrurile bune pe care le-am trecut in program si incep sa aiurezeca nu se poate , nu sunt bani, etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. A fost bine pentru Predoiu ca a avut o sursa puternica de inspiratie: notele noastre de protest ! Se pare ca isi aduc aminte de penitenciare cand "fratiorii", "surorile", si "verisoarele" ajung sa guste din aerul puscariei.
    Intr-un fel e bine pentru noi ca ei spun acum aceste lucruri. Poate vom ajunge si la momentul la care apucam sa le cerem. Si atunci le busim cu Planul de Guvernare in fata !

    RăspundețiȘtergere