marți, 14 aprilie 2015

Şlapul. Soluţii pentru siguranţă cu buget scăzut !

Sursa: www.snlp.ro

Șlapul. Solutii pentru siguranta cu buget scazut. Jos cu restantele!

Captura de ecran din 2015.04.14 la 01.36.21

In articolul precedent vorbeam despre restantele la echipament si ne angajam la un articol cu cateva detalii. Am denumit-o restanta istorica intrucat totul incepe in 2006 cand s-a produs ultima echipare completa. Conform ordinului de ministru in vigoare la acel moment, echipamentul alocat intr-un anumit an putea fi acordat atat in acel an cat si in prima jumatate a anului urmator. Abia dupa 30 iunie el devenea restant si urma sa fie achitat in bani.

Despre echiparea din 2006 sunt multe de zis insa nu vom relua ce am scris acum mai multi ani. Pe scurt, calitatea slaba a materialelor si a croielii a facut imposibila descarcarea de stoc pana in prezent. Inca se asteapta victime din randul absolventilor care sa primeasca acel echipament mult controversat.

Dupa 2006, in sistemul penitenciar echipamentul insemna de fapt o suma anuala care se incasa in anul urmator, dupa ce se materializa ca restanta. Si astfel a inceput lunga serie de restante la echipament. De aproape 10 ani, sindicatele se lupta pentru plata cat mai urgenta a restantelor, nimic mai mult. Adica a unor drepturi cuvenite cu un an in urma. Pana si la acest capitol avem mari probleme.

In anul 2007 ministrul justitiei aflat in exercitiu, la o recomandare ANP, a redus, printr-o modificare de ordin, norma de echipare cu 30%. Dupa mari eforturi, SNLP a reusit in 2009 corectarea situatiei si revenirea la norma anterioara. Pentru eliminarea restantelor la plata echipamentului, insa, eforturile sindicale nu au mai fost suficiente. In 2009 s-au facut simtite primele semne ale crizei bugetare si deja a devenit foarte dificil orice demers care impunea suplimentarea bugetului.

Pentru a iesi din acest cerc vicios, era nevoie de o dublare a sumei alocate anual cu aceasta destinatie. Pe de-o parte sa se plateasca restantele pentru anul trecut si pe de alta parte sa se achite drepturile pe anul in curs. Pana in anul 2014 nu a fost posibila nicio suplimentare. In 2014 s-a primit o parte din suma pentru anul in curs (pe langa restante) si a fost posibila achizitia a aproximativ 5000 de tinute de serviciu. Operatiunea de corectare a inceput deci gradual. Primul pas a fost modificarea ordinului astfel incat sa nu mai fie necesar sa se astepte data de 30 iunie pentru plata restantelor pe anul trecut.

In continuare mai sunt necesare cateva miscari si poate in 2016 avem sansa de a intra in normalitate. In 2015 continua echiparea cu noua tinuta in incercarea de a echipa tot personalul cu tinuta de serviciu. In functie de echiparile realizate, in bugetul anului 2016 vor fi incluse sume pentru plata restantelor din 2015 (deja in cuantum scazut avand in vedere echiparile realizate) dar si pentru echipamentul pentru 2016.

Provocarea pe care o lansam la finalul articolului a fost un subiect al unei dezbateri recente ANP-sindicate. Ne intereseaza in foarte mare masura opiniile voastre cu privire la modificarea ordinului in vigoare astfel incat plata echipamentului neacordat in natura pe anul in curs sa fie realizata in rate lunare similar colegilor din politie. Va rugam sa va exprimati cu privire la aceasta propunere, cu precizarea ca politistii au posibilitatea sa-si achizitioneze individual echipament de la magazine specializate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu