miercuri, 5 august 2015

Plata restanţelor - Petrovicieroarea anp-ista !

keepcalmicon12Sursa: www.snlp.ro

ANP anunta plati... la opt luni distanta

In cursul sedintei Consiliului de conducere ANP care tocmai s-a terminat, ANP a facut informari pe tema rectificarii bugetare si a platilor de drepturi salariale care se vor efectua in perioada imediat urmatoare, dar ulterior datei salariului care se va plati pe data de 10 august 2015. Pana la redactarea procesului-verbal al sedintei, postam o scurta informare avand in vedere interesul pe care acest subiect il suscita.

ANP declara ca bugetul sistemului nostru reconfigurat prin rectificarea bugetara aprobata de guvern pe data de 28 iulie 2015 este acum de natura a permite plata tuturor restantelor in planul drepturilor personalului. Aceasta informare era deja prezumata si confirmata "pe surse" insa astazi a fost facuta oficial. Totusi perspectiva nu este de natura a linisti personalul din penitenciare nemultumit profund de intarzierea nejustificat de mare a platii unor drepturi cuvenite, respectiv de opt luni dar si din alte motive care se regasesc permanent in revendicarile sindicale.

Prin urmare, stim de acum in mod oficial si asumat ca se va initia calcularea drepturilor restante reprezentand majorari salariale de 75% pentru sarbatori legale si repaus saptamanal, de 100 de lei brut lunar pentru personalul din reintegrare si cabinete medicale, si pentru plata echipamentului pe anul in curs cu valoarea actualizata.

Se retin doua sincope si anume amanarea platii sporului de studii superioare (desi exista buget) pana la primirea interpretarilor solicitate ministerelor muncii si justitiei, precum si tendinta ANP de a plati sporul pentru misiuni speciale de 50% incepand cu luna martie 2015 (luna in care a fost emis OMJ 820/2015) si nu cu luna ianuarie cum s-a angajat directorul general al ANP la solicitarea insistenta a SNLP, in trei randuri, cu ocazia unor sedinte organizate la ANP, inclusiv in cadrul consiliului de conducere; o decizie finala se va lua dupa revenirea din concediu a directorului general ANP, luni 10 august 2015. 

SNLP a cerut detalii cat mai precise privind procedurile si platile care urmeaza, pentru a combate dezinformarile si zvonurile previzibile pentru zilele urmatoare. Fara sa intram in detalii tehnice care privesc deschiderile de credite bugetare, ANP afirma ca in momentul in care vor fi primite fondurile se vor putea face plati imediat pentru ca exista deja sumele calculate.

SNLP a atras atentia in cadrul sedintei de consiliu cu privire la faptul ca operatiunea de calcul efectiv al drepturilor corespunzatoare perioadei ianuarie-august 2015 este una complicata care necesita timp si un efort urias deoarece implica recalcularea drepturilor pentru toate persoanele care au de incasat sume reprezentand majorari salariale, cu calculul implicit al contributiilor aferente si asa mai departe.

SNLP a recomandat deci ca DEA ANP sa acorde atentie subiectului si sa urgenteze instructarea corespunzatoare a unitatilor pentru a nu ne afla in situatia ca dupa primirea fondurilor sa mai fie necesara asteptarea finalizarii calculelor, fiind deja obisnuiti cu surpriza pe care o manifesta ANP in situatii usor de anticipat, mai ceva ca primaria Bucurestiului cand da prima ninsoare anuntata de o saptamana.

Directorul imputernicit DEA ANP, Gabriela Petrovici a replicat arogant la recomandarea SNLP, afirmand ca reprezentantul SNLP (Mihaela Neacsu primvicepresedinte) nu trebuie sa vorbeasca in numele salariatilor de la financiar-contabilitate din unitati ci in nume propriu pentru ca aceste calcule sunt deja facute. Reactia SNLP a fost evident pe masura arogantei anepiste (nu detaliem). Calculele de care vorbeste dna Petrovici sunt aproximative, estimative, realizate de compartimente financiar-contabilitate in cateva ore, prin luna iunie, la solicitarea ANP dar nu au legatura cu situatia reala. Corespondenta uzuala DEA-unitati urmeaza invariabil exact acelasi tipar fara sa conteze speta. Initial se realizeaza calcule provizorii apoi se intra in cifre cu adevarat.

Stim sigur si verificat ca doamna Petrovici este total in eroare (nu ar fi prima data), intr-o eroare imperiala daca este sa-i evaluam atitudinea infatuata dar absolut aeriana, dar va invitam pe toti, lideri, membri dar si lucratori din economic pe spinarea carora pica magareata calculelor "deja facute", sa va exprimati opinia prin comentarii la acest articol.

Drepturile salariale pe lunile anterioare au fost calculate pe baza pontajelor intocmite si nu ofera date privind numarul exact de ore pentru care trebuie platite majorari precum si valoarea acestora raportata la salariul fiecarui om! Aceste calcule trebuie (re)facute pentru lunile ianuarie-iulie! Fara sa mai mentionam faptul ca macheta de pontaj nu calculeaza majorarile decat din luna mai 2015 dupa ce ANP a cuplat la sesizarile SNLP privind necesitatea actualizarii acesteia. Deci mai intai chiar pontajele pe lunile ianuarie-aprilie trebuie revazute apoi orele rezultate din macheta trebuie prelucrate de financiar prin calcule salariale complete. 

Este vorba despre aceeasi imperiala doamna Petrovici care a dictat ca ziua de 29 iunie 2015 nu poate avea regimul unei sarbatori legale desi ministrul justitiei exact in aceasta forma a semnat acordul colectiv, insa deh, e doar ministru. Prin urmare, cei care au inghitit galusca expertei care crede ca stapaneste finantele sistemului asumand adresa prin care ANP minte intregul personal, vor raspunde la pachet cu "imperiala", in Comisia de disciplina a MJ.

Pentru ca vor fi obligati sa treaca la rescrierea pontajelor pe luna iunie si la modificarea numarului orelor suplimentare de munca prestate (avand in vedere diminuarea numarului de ore lucratoare ale lunii iunie), cu efect bulversant in planul drepturilor ulterioare care trebuie recalculate si ele, om cu om, ora cu ora. Dar stimabila experta stie probabil mai bine.

Revenind la aspectele cele mai importante pentru personal, daca este sa luam in calcul entuziasmul stimabilei Petrovici din ANP, la scurt timp dupa data salariului platit in august ne putem lasa placut dar si tardiv surprinsi de incasarea sumelor reprezentand majorari, respectiv contravaloarea echipamentului pe anul in curs (pentru cei care nu primesc echipament in natura). ANP nu isi asuma un termen clar pana la care va face platile insa este intr-adevar posibil ca acestea sa fie realizate pana in 20 august, daca ANP "are calculele deja facute". 

Privitor la pozitionarea SNLP in raport cu situatia prezenta, membrii Consiliului national SNLP (Biroul executiv si presedintii filialelor) vor fi consultati cu privire la decizia de organizare a unor proteste in cursul lunii august. Nu ne intereseaza ca este perioada de concedii si afara este cald. Membrii de sindicat vor trebui sa se pronunte ferm si sa-si asume impreuna cu liderii, cu noi, decizia, avand in vedere faptul ca forma de protest care se va activa va fi la nivel national, prin pichetarea ANP si a tuturor unitatilor subordonate simultan, fiind imposibila pierderea in multimea unui miting la Bucuresti, acesta fiind in plan pentru etapa urmatoare de actiune.

In mod clar, plata cu mare intarziere a unor drepturi salariale nu ar trebui sa fie de natura a stirbi din elanul protestatar orientat spre conducerea SNLP de cateva luni de zile din intreaga masa de membri, insa o actiune de protest nationala organizata in structura de aparare trebuie gandita si asumata cu raspundere. Noi nu suntem ANP. Daca spunem ca facem, facem si nu plasam responsabilitatea pe nimeni altcineva. 

SNLP a fost acuzat inclusiv de pasivitate, de catre proprii membri, desi nu a slabit nici un milimetru surubul in care a strans permanent MJ si ANP pentru intrarea in legalitate in privinta depturilor salariatilor. In luna aprilie s-a obtinut aprobarea organizarii unui miting motivat de faptul ca MJ refuza semnarea ordinelor pentru acordarea majorarilor de 75% si 50%, desi pe lista de revendicari au fost introduse si alte nemultumiri.

Aprobarea ordinelor a atras anularea protestelor. Aceasta ecuatie nu poate fi scrisa altfel, in plan sindical. Ceri, dai termen, ameninti si treci la actiune daca nu se rezolva ce ceri, dar anulezi daca revendicarea care a generat actiunea se rezolva. Este simplu. In aprilie, inainte de sarbatori au fost achitate restantele la echipament pe 2015 si o mica parte din majorarile salariale. Pentru toti a fost foarte clara perspectiva care lega restul de plati de rectificarea bugetara. Organizarea de actiuni pe termen lung din aprilie si pana in august nu putea fi luata in discutie decat poate de cativa visatori.

Prin urmare, am asteptat rectificarea iar perspectivele de plata au fost clarificate pe 5 august. SNLP a stabilit un ultimatum de plata pentru 10 august 2015 luand in considerare un termen de gratie de o saptamana ulterior datei salariului. Este posibil ca ANP sa se incadreze cu platile in jurul termenului final dat de noi, sau nu.

Retinem intarzierea mare la plata unor drepturi, la fel cum retinem si lipsa de disponibilitate a MJ si ANP de a dialoga cu sindicatele (nici MJ dar nici chiar MAI nu au raspunsul solicitarilor SNLP desi stim ca acestea au fost parcurse). SNLP a cerut MJ intrunirea Comisiei mixte privind sistemul penitenciar, in doua randuri, fara niciun raspuns. Pana la aceasta data nu a fost organizata nicio intalnire pe tema proiectului salarizarii unitare pentru 2016, consultarea fiind realizata inversat prin transmiterea de catre SNLP a proiectului si propunerilor. SNLP inca nu a primit un raspuns oficial la multe dintre problemele sesizate inclusiv cea legata de ziua de 29 iunie. Lista de probleme este lunga si nu poate fi stearsa prin plata unor restante.

Prin urmare SNLP mentine activa optiunea de organizare a unor proteste si solicita intregii suflari sindicale sa se exprime indiferent de modalitate, prin intermediul liderilor zonali, al paginii de Internet, al corespondentei electronice etc. Sunteti dragi colegi pregatiti si dispusi sa iesiti in strada pentru a-i sanctiona legal si sindical pe cei vinovati de situatia din sistemul penitenciar, indiferent de achitarea celebrelor majorari restante? Apreciati ca este oportun sau nu sa protestam la nivel national in luna august contra abuzurilor, revendicand nimic mai mult decat ce ni se cuvine prin lege plus nitel respect profesional?

Va asiguram ca raspunsurile voastre publice vor fi de natura a ne influenta deciziile, astfel incat va rugam sa le faceti in perfecta cunostinta de cauza, astfel incat sa evitam situatia in care dupa o eventuala actiune sa numaram oamenii care au pichetat unitatile si sa constatam ca interesul real este mult mai mic decat cel virtual!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu