luni, 23 noiembrie 2015

ANP... Nani, nani puişor...nani, nani dormi usor...

În precedenta scriere am articulat un punct de vedere vis-a-vis de o posibilă abordare a inserării de personal în unităţile penitenciare, respectiv adoptarea unei strategii de încadrare directă. Oups ! Tocmai am folosit un cuvânt cu o conotaţie hipnotică pentru marii drămuitori ai sistemului penitenciar: "STRATEGIE". Şi, ca să înţelegeţi perfect la ce se rezumă strategia ANP, am ataşat ultimul articol de pe pagina oficială a SNLP (http://www.snlp.ro/stiri-si-noutati/articole-publicate/971-anp-perplexitatea-ca-strategie.html).  

ANP: Perplexitatea ca strategie de resurse

Daca este sa vorbim despre resursele umane din penitenciare (cu cele materiale sau cu dotarile, ne-am lamurit), simtim cu furie prezentul si ne uitam cu groaza in viitor. Si nu in viitorul indepartat. Macar noi ne uitam. Nu stim exact ce plan are ANP dar am reusit sa obtinem cateva date care nu ne linistesc deloc ci indica doar o strategie de asteptare sora cu perplexitatea. Se apropie 2016 cu pasi repezi si vedem cum isi cam fac ordine pe la locul de munca multi dintre colegii nostri mai in varsta, care indeplinesc criteriile pentru o pensie militara de stat in noile conditii prevazute de Legea nr. 223/2015.

Daca luam in considerare numarul posturilor vacante, in procent de 25% din total, precum si impactul posibil al noii legii a pensiilor militare, apoi raportam totul la ritmul in care ANP reuseste sa ocupe posturi vacante exclusiv prin repartitie din scoli, fara sa omitem linia constanta a efectivelor de salariati din ultimii 10 ani in conditiile unei dinamici de personal monotone, fara iesiri spectaculoase din decor, putem sa avem imaginea unui dezechilibru major care se va produce in scurt timp.

Prin urmare, am intrebat ANP inca din luna august a anului curent ce estimari exista privind pensionarile care urmeaza in 2016. Stim toti ce inseamna ca dintr-un schimb operativ care lucreaza cel mult cu o rezerva sa plece la pensie 2-3 oameni si sa nu ai de unde sa suplinesti. Totul se blocheaza sau cei ramasi trebuie sa renunte la timpul liber din abnegatie pentru un sistem plin de ingrijorare pentru soarta lor. Raspunsul ANP poate parea oarecum optimist dar in realitate este doar putin pervers. Suntem informati ca la data de 01.01.2016 indeplinesc criteriile de pensionare "doar" 428 de salariati. Chiar daca acesta ar fi impactul total, corect calculat, noi tot spunem ca va fi un mic dezastru si ca breșa creata va destabiliza un sistem tinut cu greu in echilibru prin compromisuri si abuzuri.

Pentru ca abuz se cheama impunerea de a presta munca suplimentara fara acordul salariatului, tot abuz este si depasirea plafonului de 180 de ore anual fara acordul sindicatelor sau chiar depasirea plafonului maximal de 360 de ore suplimentare pe an; tot abuz este si emiterea de decizii prin care agentii exercita atributii de ofiteri (pe alocuri, cu functii de conducere), sau exercita prin fise de post indesate cu anexe, atributii ale unor posturi din alte sectoare de activitate. Dar toate acestea au devenit rutina iar oamenii s-au obisnuit sa inghita galusca cu "nu avem ce face, bugetul este prea mic iar misiunile trebuie efectuate".

Insa dincolo de caracterul relativ optimist al estimarilor ANP sa privim mai atent raspunsul. Impactul estimat este doar pentru prima zi din an si doar pentru salariatii care indeplinesc conditiile pentru o pensie integrala. Nu stim ce se va intampla in zilele urmatoare ale anului si nici cati dintre ceilalti salariati care nu se regasesc in impact vor solicita inca din primele zile ale lui 2016 pensie de serviciu anticipata. Sa presupunem ca intr-un scenariu moderat vom avea prin luna martie 2016 cam 1500 de salariati mai putin si vom ajunge cu efectivele la nivelul anului 2000, respectiv 11.000 de salariati, cand se lucra in trei schimburi si se presta munca in cuantum de 240 de ore lunar.

Ce plan a pregatit ANP pentru acest scenariu? Pai vedeti la finalul raspunsului: ANP monitorizeaza. Si daca va observa niscai probleme va monitoriza si mai intens. Adica se va holba si mai perplexa la pierderile de personal. Tot din raspuns deducem ca daca ramanem fara oameni, vom creste cifra de scolarizare si asteptam viitoarele repartitii. Daca mai crestem putin numarul de studenti din academie, in scurt timp dispar complet posturile vacante de ofiteri si punem punct definitiv si la cariera agentilor care nu vor mai avea pe ce concura. Abia daca nici asa nu merge, poate ne gandim la angajari din exterior.

Intre timp ANP a scos artileria grea: se fac concursuri interne pentru functii de conducere (care vor mari numarul posturilor vacante de agenti/ofiteri de executie) si se pregateste marea lovitura secreta, respectiv ocuparea unui numar de 100 de posturi "de nisa" din sursa interna/externa. Primul astfel de concurs de dupa izbucnirea crizei economice. Recunostinta ne copleseste.

Din motive de confidentialitate nu putem publica noi inaintea ANP lista celor 100 de posturi. SNLP spre deosebire de ANP isi respecta angajamentele. Vom preciza un singur lucru si anume ca in respectiva lista nu se regaseste nici macar un singur post din operativ dar sunt foarte multe posturi de... preot. In mod cert, noii colegi ne vor scoate din criza sutelor de mii de ore suplimentare necompensate si vor compensa si cele peste 1000 de pensionari sigure care se vor produce la inceput de 2016. Deci putem sta linistiti, n-avem nicio nadejde. Gaura de personal este ca si produsa dar monitorizam din ce in ce mai intens si marim efectivele clericale... Sa fie preotii cheia strategiei ANP?

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu