luni, 6 iunie 2016

Compromisul. Dusmanul integritatii profesionale



La sfarsitul saptamanii trecute cat si astazi, odata cu accesul in penitenciar, la intrarea in serviciu, ati observat o modalitate de lucru diferita fata de cum au decurs lucrurile pana acum. Din pacate, timpul de a explica ce se intampla a fost foarte scurt, in conditiile in care ne confruntam cu o situatie deosebita in intreg sistemul penitenciar. Aceasta situatie consta in intentia unor membrii ai Guvernului de a ne exclude din structura de aparare a tarii prin indepartarea de facilitatile comune in planul salarizarii. Noi spunem ca acesta este doar inceputul desi ne-am dori ca totul sa se rezume doar la un imbold nefericit din partea unora.

Astfel, incepand cu 03.06.2016 cand am sustinut un protest la Bucuresti in fata Ministerului Muncii (vezi video aici: https://www.facebook.com/snlp.giurgiu.9/videos/627633840719538/), de la aceeasi data, SNLP a decis ca unele activitati in penitenciare sa se desfasoare 100% in mod legal, renuntand la orice compromis. Daca "ei considera ca e legal sa nu ne acorde salariul de merit ca intregii structuri de aparare, la fel de legal am ales sa aplicam procedurile in munca specifica. Si asta e doar inceputul. Intuiti de pe acum ca, adoptand lucrul in conformitate cu actele normative in vigoare, practic, la un moment dat, activitatea se va bloca. 


Si nu va va putea reprosa nimeni ca muncind legal gresiti intr-un anume mod. Din contra, apeland la tot felul de compromisuri pentru a functiona penitenciarul, tocmai acest lucru ar crea un culoar catre ilegalitate. In contextul asta, e lesne de inteles ca atunci cand intervine o problema, pisica va este aruncata in brate cu nonsalanta, fara a se tine cont de niciun argument obiectiv. Vi se arunca in fata cateva foi din legislatie ca suport pentru acuzatii si...evident ca sunteti pasibili de pedeapsa. 


In penitenciarul Tichilesti am avut in vedere sa reducem la minim o astfel de abordare, iar realitatea celor intamplate in multele comisii de disciplina a adeverit ca am demonstrat o pozitie ferma in raport cu imprejurarile in care salariatul a ajuns sa greseasca. Iar cadrul judecarii unor cauze s-a bazat pe sustinerea motivelor obiective, ca fiind elocvente la clasarea sesizarilor sau individualizarea sanctiunilor disciplinare. 

In consecinta, faptul ca accesul se desfasoara in conformitate cu prevederile legale, reprezinta un prim pas catre identificarea lipsurilor cu care ne confruntam in activitate. Cu aceasta ocazie vor "curge" si adresele catre managementul unitatii prin intermediul carora se va solicita sa fie remediate aspectele care ingreuneaza munca, fara a fi necesar ca vreun salariat sa mai apeleze la compromis personal si de a-si asuma riscuri in mod gratuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu