joi, 29 martie 2018

Infectocontagioasele. Atac la buget!

De parca acum am fi descoperit apa calda, cam in aceeasi postura suntem si cu interpretarea unor norme de aplicare a sporurilor. Articolul trecut vorbeam de unele probleme in aplicarea sporurilor pentru cabinetul medical, probleme care, in urma controlului SIP, s-a descoperit ca un spor de 15% s-ar fi acordat gresit. Sa explicam mai in detaliu, selectand esentialul dintr-o maniera de interpretare, spunem noi, abuziva. 

De ani buni, onor ANP nu s-a sinchisit sa emita notiuni de interpretare unitara si ne-am trezit cu specialisti ciuguliti de prin alte unitati ca ne pun la zid cu ce mari nereguli au gasit ei prin curtea puscariei. Un exemplar l-ati putut admira si la sedinta de bilant a unitatii. Ca pestele prin apa, mai exact pe sistem de mangleala ca sa folosim un termen tipic, a incercat sa comute atentia pe lucruri care ar fi parut ca intereseaza personalul. Ba bine ca nu a fost asa si am fost destul de lucizi sa nu-i acceptam intentiile manglitoare. 

Dar sa revenimla subiectul nostru. Si anume faptul ca unii colegi risca sa returneze sume destul de consistente, de ordinul zecilor de milioane (lei vechi) pentru ca, printr-o interpretare a SIP s-a constatat ca sporul de infecto-contagioase a fost acordat in mod eronat, neexistand situatii de internare a detinutilor cu astfel de afectiuni. La prima vederea ar parea ca este in regula insa, pe fond, constatam ca lipseste elementul esential in aceasta schema a interpretarii: lista afectiunilor din categoria bolilor infectioase. Ne cerem scuze pentru trunchierea unor termene medicale insa ce pretentii sa avem la noi cand nici medicul unitatii nu cunoaste aceste afectiuni. Ca doar e medic, nu? 

Asa se face ca in urma constituirii comisiei de cercetare administrativa, am fost pusi in postura de a solicita directiei medicale un punct de vedere si mai mult de atat, sa ne puna la dispozitie lista acestor afectiuni pentru a elucida misterul intrerpretaii organelor SIP. Surpriza: directia medicala trimite un raspuns demn de metamorfozarea materiei cenusii, indicand sec ca lista acestor afectiuni cuprinde o prea mare plaja de indicatori si ca nu le poate enumera cu alineat. Ori in situatia data, cum procedez la executarea drepturilor salariale daca nu detin un indicator explicit care-mi poate genera corectitudinea executarii? 

Pe de alta parte, intrebata fiind daca au existat detinuti care au suferit in ultimii 3 ani de afectiuni clasificate ca boli infecto-contagioase, medicul unitatii noastre a conchis ca nu s-a confruntat cu stfel de cazuri. Si acum vine urmatoarea intrebare: Pai daca afirmi ca nu au existat, cel mai probabil ai consultat documentele cabinetului medical cu lista acestor afectiuni...corect? Si ce faci in cazul asta? Nu ne-o dai si noua sa se edifice si comisia? Oricum s-ar termina aceasta tevatura, asiguram pe aceasta cale ca detinem elemente surpriza in a demonstra sindicaliceste ca unii leviteaza si nu-si asuma cel putin materia pe care considera ca a abordat-o pe bancile scolii inainte de a ocupa o functie in sistemul public. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu